ABD'nin, Çin'den ithal 34 milyar dolar tutarında üründen bugün itibariyle gümrük vergisi almaya başlamasının ardından Çin derhal eşdeğerde misilleme bulunacağını belirtti. Dünyanın en büyük iki ekonomisi giriştikleri büyük boyutlu ticaret mücadelesinde artık karşılıklı adımlarını hayata geçiriyorlar.

'SİLAHI İLK BİZ ATEŞLEMEDİK'


ABD'nin gümrük vergisini Türkiye saati ile 0701'de başlatmasından kısa süre sonra yapılan açıklamada Çin ticaret bakanlığı ABD'ye karşılık vermek zorunda kaldıklarını belirtti. Çin'in vereceği karşılık ABD'den ithal 34 milyar dolar tutarında otomobil ve tarım ürününe yüzde 25 gümrük vergisi getirmek olacak. Ticaret bakanlığının açıklamasında, "Çin silahı ilk ateşleyen taraf olmayacağına söz verdi. Ancak temel ulusal çıkarlarını ve halkın çıkarlarını korumak için gerekli karşılığın verilmesi dışında bir seçeneği kalmadı" denildi.

Bakanlık "dünya ticaret kurallarının ihlali" olarak nitelediği ABD'nin gümrük vergisi hamleleriyle "ekonomi tarihindeki en büyük ölçekli ticaret savaşını başlattı" dedi. China Daily gazetesi ABD'den ithal 545 üründen alınacak gümrük vergisinin bugün yürürlüğe girdiğini bildirdi.

Platinyum fiyatları ticaret savaşlarının etkisiyle otomotiv sektöründeki belirsizlik yüzünden gittikçe eriyor. GRAFİK: Sozcu.com.tr Platinyum fiyatları ticaret savaşlarının etkisiyle otomotiv sektöründeki belirsizlik yüzünden gittikçe eriyor. GRAFİK: Sozcu.com.tr

YUAN DEĞER YİTİRDİ


ABD Başkanı Donald Trump, dün Çin'den ithal 500 milyar dolardan fazla tutardaki ürünün ABD'nin önlemleri kapsamına girebileceğini ifade etmişti. Trump'ın ifade ettiği tutar, ABD'nin geçen yıl Çin'den ithalatının neredeyse tamamına karşılık geliyor. Gümrük vergisi devreye alınmadan önce yoğun satışların yaşandığı Çin hisse senedi piyasası, gümrük vergilerinin uygulamaya girmesiyle birlikte dalgalı seansta geriledi, sonra toparlandı. Para birimi yuan ise değer yitirdi. Asya borsaları genelinde dalgalı işlemler görülüyor.

500 MİLYAR DOLARIN ETKİSİ BÜYÜK OLUR


Shanghai Jiaotong üniversitesinde uygulamalı ekonomi profesörü Chen Feixiang, "Ticaret savaşının resmi olarak başladığını herhalde söyleyebiliriz... eğer 34 milyarda kalırsa iki ekonomi üzerinde de etkisi marjinal kalır. Ama Trump'ın dediği gibi 500 milyar dolara çıkarsa iki ülke üzerinde de etkisi büyük olur" dedi.