Index Grup’un 2017 mali sonuçlarını ve 2018 yılı hedeflerini açıkladığı basın toplantısında açılış konuşmasını Index Grup Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik yaptı. Bilecik, konuşmasında teknoloji endüstrisinin ülke geleceği için stratejik önemine dikkat çekerken, Index Grup’un teknoloji kulvarının ülke gündemine yerleşmesi için 30 yıla yakın bir süredir emek ve katkı sunduğunu vurguladı. Bilecik, Index Grup’un yıllardır sürdürdüğü başarılı grafik için çalışanları ve iş ortaklarına da teşekkür etti.

Bilecik’in açılış konuşmasının ardından sözü alan Index Grup Şirketleri İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Atilla Kayalıoğlu, bilişim sektörünün ve grubun 2017 yılını değerlendirdi. Hedefledikleri 2023 vizyonuna her yıl daha fazla yaklaştıklarını vurgulayan Kayalıoğlu, “Index Grup olarak son beş yılda attığımız adımlar ve yaptığımız yatırımlar hem şirketler bazında hem de grup olarak ciro ve kârlılık anlamında istediğimiz büyümeye ulaşmamızı ve rekabette öne çıkmamızı sağladı. Ayrıca hem üretici hem de müşteri olarak grup ekosistemimize yeni ve farklı sektörlerden iş ortaklarının katılımı da söz konusu oldu. Yatırımcıların beklentilerini karşılayabilmiş olmaktan dolayı son derece mutluyuz” dedi. Kayalıoğlu, teknoloji ürünleri alanında faaliyet gösteren 3’ü halka açık, toplam 6 şirketi bünyesinde bulunduran Index Grup’un 2017 yılında yüzde 25 büyüme gerçekleştirerek net satışlarını 4 milyar 314 milyon TL’den 5 milyar 398 milyon TL’ye çıkardığını belirtti.

“Sektördeki gelişmeleri öngören stratejik adımlarımızla büyüyoruz”

Kayalıoğlu yaptığı değerlendirmede, “Hâlihazırdaki işlerimizin yanı sıra portföyümüze grup şirketlerimizden Artım Bilişim’le birlikte bulut bilişim çözümleri, büyük veri çözümleri ve nesnelerin interneti gibi alanları ekliyoruz. Böylece katma değerli bu ürünlerimizi yurtdışında başta Azerbaycan olmak üzere Özbekistan, Türkmenistan, Gürcistan, Ermenistan, Kırgızistan ve Tacikistan’daki kurumsal müşterilerimize ulaştırarak Orta Asya’daki tecrübelerimizi artıracağız” diye konuştu. Index Grup olarak telekom sektöründeki potansiyeli rekabetten önce keşfettiklerini vurgulayan Kayalıoğlu, “Sektördeki gelişmeleri öngören stratejik adımlarımız sayesinde ‘Karlı, verimli ve büyüyen Index Grup’ mottomuza bağlılığımızı sürdürüyor ve büyüyoruz” dedi.

Index Grup’un 2018’de hedefi: 6 milyar 358 milyon TL

Index Grup’un 2018 yılındaki hedeflerini paylaşan Index Grup Şirketleri İcra Kurulu Üyesi Salih Baş ise şunları söyledi: “2023’te teknoloji kulvarında Avrupa’nın en büyük beş teknoloji distribütöründen biri olma yolunda hızla ilerliyoruz. ICT birleşmesiyle birlikte teknolojinin yeniden şekillendiği bir döneme girdik. Bu değişim gelecek 5-10 yılda teknoloji ve pazarın gideceği yerin daha net bir biçimde görülmesini ve beklentilerin yeniden gözden geçirilmesini beraberinde getirdi. Artık yapay ve öğrenebilir zekâ, robot teknolojisi, 3D yazıcılar, sanal gerçeklik ve sürücüsüz araçlar gibi pek çok yeni kavramdan bahsediyoruz. Bu değişim ve dönüşüm süreci, bizim gelecek için hangi alanlara daha fazla yatırım yapmamız gerektiğinin işaretlerini şimdiden vermeye başladı. Grubun her alanda büyümesi için plan ve yatırımlarımızı pazarın gelişimi ve beklentilerine uygun olarak şekillendirmeye devam edeceğiz. İş ortaklarımız ile son kullanıcılara kaliteli hizmet ve yenilikçi çözümler sunarak önümüzdeki yıllarda da kârlılığımızı koruyup satışlarımızı artırmayı ve yükselişimizi sürdürmeyi planlıyoruz. Index Grup olarak 2018 yılındaki satış hedefimizi 6 milyar 358 milyon TL olarak belirledik.”

Telekom mobil ürünler pazarının toplam Türkiye tüketici teknolojisi pazarının yüzde 40’ını oluşturarak her geçen gün büyümeye devam ettiğini hatırlatan Baş, pazardaki iniş çıkışlara ve Datagate AŞ’nin mobil ürünler pazarında küçük bir daralma yaşanmasına rağmen elde ettiği olumlu sonuçları da değerlendirdi. Baş, Datagate AŞ’nin 2018 satış hedefini 1 milyar 896 milyon TL olarak açıkladı.

Salih Baş’ın ardından sözü devralan İndeks Bilgisayar AŞ Genel Müdürü Banu Sürek, 2017’yi başarıyla sona erdirmenin gururunu yaşadıklarını ifade etti. İndeks Bilgisayar AŞ olarak 2017 yılında Samsung CE (Tüketici Ürünleri) beyaz eşya, kahverengi eşya ve klima ürünlerinin Marmara Bölgesi dağıtıcılığına adım atarak tüketici elektroniği segmentine yöneldiklerini ifade eden Sürek, 2018 yılında da yine önemli dağıtım anlaşmalarıyla büyümeyi sürdürmeyi hedeflediklerini vurguladı. Sürek, İndeks Bilgisayar’ın 2018 satış hedefinin 3 milyar 296 milyon TL olduğunun altını çizdi.

Index Grup 2018’de de büyümesini sürdürecek

2017 yılında iş ortaklarının da büyük katkısı ile Index Grup bünyesinde yer alan İndeks Bilgisayar AŞ (INDES), Datagate Bilgisayar AŞ (DGATE), Despec Bilgisayar AŞ (DESPC), Neteks İletişim Ürünleri AŞ, Artım Bilişim AŞ ve Teklos Lojistik AŞ’nin ürettikleri bilançolar ile kendi kulvarlarında liderliklerini güçlendirdiklerini ifade eden Index Grup yöneticileri, 2018’de de yakaladıkları bu büyüme performansını koruyacaklarını vurguladılar.

Rakamlarla Index Grup Şirketleri:
İndeks Bilgisayar
• 2017 yıl sonu sonuçlarına göre konsolide net satış gelirlerini yüzde 24 artırarak 3 milyar 794 milyon TL’den 4 milyar 720 milyon TL’ye çıkardı.
• 2016 yılı itibariyle 156 milyon TL olan brüt kâr rakamı 186,4 milyon TL’ye yükseldi.
• Faaliyet giderlerinin net satışlara oranı 2016 yılında yüzde 1,68 iken 2017 yılında yüzde 1,56 olarak gerçekleşti.
• 2016 yılında 52 milyon TL olan konsolide net kârını 3’e katlayarak, 155,5 milyon TL’ye çıkardı.
• 2018 yılı hedefi yüzde 19 büyüme ile 5 milyar 638 milyon TL olarak belirlendi.

1989 yılında kurulduktan sonra dünyanın önde gelen birçok teknoloji firması ile Türkiye distribütörlüğü bazında anlaşmalar imzaladı. Şirket halen 100’ün üzerinde dünya teknoloji devinin distribütörlüğünü yapıyor. İndeks’in dağıtımını yaptığı markalar arasında Apple, HP, IBM, Lenovo, Intel, Asus, LG, Microsoft, Samsung CE, Epson, Canon, Fujitsu, Kingstone gibi markalar bulunuyor.