Kuşkusuz ki iPhone ceplerde taşınan akıllı bir cihazdan çok daha fazlasını ifade ediyor. Mesele salt donanımının gücü değil, tüketici için 20 megapiksel veya 12 megapiksel kameranın olması eksisi kadar bir anlam ifade etmiyor. iPhone ruhu olan bir cihaz. Böyle olduğu için de Türkiye gibi cep telefonlarında olağanüstü vergilerin olduğu bir ülkede son birkaç senelik ekonomik durgunluğu saymazsak iPhone’lara olan talep hiç eksilmiyordu.

Peki ya bundan neden bahsettik?..

Nasdaq’ta Microsoft’un ardından dünyanın en değerli şirketi olan Apple yıl sonu bilançosunda Wall Street beklentilerini karşılayamayacak gibi gözüküyor. IBES tahminlerine göre Apple’ın Aralık sonunda bitecek ilk mali çeyrekte 93 milyar dolarlık satış geliri ile çeyreği tamamlaması bekleniyordu. Geçen kasım ayının başında şirketten yapılan açıklamada ise Eylül-Aralık 2018 tarihiyle bitecek mali çeyrekte firmanın 89 milyar dolar ile 93 milyar dolar arasında bir satış geliri elde etmesi bekleniyor.

Apple'ın CEO'su Tim Cook/Fotoğraf: Reuters Apple'ın CEO'su Tim Cook/Fotoğraf: Reuters

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDEKİ MAKRO EKONOMİK BOZUKLUKLAR


Apple’ın CEO’su Tim Cook gelir tahminindeki bu bozulmayı gelişmekte olan ülke pazarlarındaki ekonomik sıkıntılara bağlıyor. Cook Reuters’a verdiği bir röportajda “Gelişmekte olan ülke pazarlarında makroekonomik zayıflıklar görüyoruz” diyerek bu ülkelerin içinden geçtiği kur krizine vurgu yapmıştı.

Cook ilerleyen günlerde Apple hissedarlarıyla yaptığı geniş katılımlı bir konferans görüşmesinde Türkiye, Rusya ve Hindistan gibi ülke pazarlarında bozulmalar olduğunu söylemişti. Cook sözlerini, “Bu pazarlarda bir büyüme görmek istiyoruz” diyerek noktalamıştı.

Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman/Fotoğraf: Retuers Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman/Fotoğraf: Retuers

COOK NE DEMEK İSTİYOR KRUGMAN'A BAKALIM


Cook’un sözlerini anlamak ve Türkiye gibi gelişmekte olan ülke pazarlarında ne olduğunu daha iyi kavramak için Paul Krugman’ın 11 Ağustos’ta New York Times’taki köşesinde yayımladığı ‘1998’deki gibi parti yapmak’ yazısındaki şu sözlerine gidelim: Kriz her neyse çarpıcı olan şey dış borcunuz ekonominizi darbelere açık kılıyor. Güven kaybı yerli paranızın değerini düşürüyor bu, borcunuzu ödemenizi zorlaştırıyor. Bu ekonomiyi incitiyor dahası güveni düşürüyor ve paranızın değeri daha da düşmeye devam ediyor.

Krugman’ın bahsettiği kısır döngü şirketler imparatorluğunu yakından ilgilendirdiği gibi Apple’ı da CEO’nun sözlerinden anlaşılacağı üzere yakından ilgilendiriyor.

KAÇ iPhone SATILDI ARTIK BİLEMEYECEĞİZ


Dahası Apple bundan sonra bilançosundaki şeffaflıktan bir adım uzaklaşarak artık kaç cihaz satışı yapıldığını da açıklamayacağını belirtti. Yani Wall Street artık Apple’ın dünya genelinde kaç iPhone sattığını bilemeyecek ama bu satışlardan elde ettiği paradan haberdar olmaya devam edecek.

AĞUSTOSTA PİYASA DEĞERİ 1 TRİLYON DOLARDI


İşte böyle bir ekonomik atmosferde şirket geçtiğimiz günlerde Microsoft, piyasa değeri dünyanın en büyük firması Apple’ı geride bırakarak lider oldu. Cuma günü kapanışı ile birlikte Apple 799 milyar dolarlık değeri ile dünyanın en büyük ikinci piyasa değerine sahip şirketi olurken, Microsoft, 810 milyar dolarlık değeri ile zirveye çıktı. Çok değil geçtiğimiz Ağustos ayında Apple 1 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaşmıştı!

iPhone XR 6 farklı renk seçeneği ile satışa sunuluyor./Fotoğraf: Reuters iPhone XR 6 farklı renk seçeneği ile satışa sunuluyor./Fotoğraf: Reuters

BAŞLANGIÇ FİYATLARI ARASINDA 2500 TL FARK


Yukarıda saydığımız ekonomik gelişmeler etkileri bazı ülkelerde daha şiddetli bazılarında biraz daha katlanılabilir bir seviyede yaşanmaya devam ederken Apple 12 Eylül’de yeni iPhone’larını tanıttı.
Bunlar iPhoneXS, iPhoneXS Max ve iPhone XR’dı. Özelliklerinden önce hızlıca fiyatlarını inceleyelim. iPhone XS’in başlangıç modeli (64 GB) 9.899 TL, cihazın 512 GB’lık kapasiteli modeli ise 13.099 TL’ye satılıyor. iPhone XS Max’in 512 GB’lık modeli ise 13.999 TL’ye satılıyor. Biz buna 14.000 TL diyelim.

Cihazların teknik özelliklerini aşağıya bırakıyorum…

iphonexr1
iPhone XS ve XS Max
iphone-xs
iPhone XR’ın ise XS Max’ten farkı belirgin olarak OLED ekran ve çift kamera olmayan yeni bir iPhone modeli olması. Başlangıç fiyatı nispeten daha erişilebilir bir seviye olan 7.399 TL.

AYNI İŞLEMCİYİ KULLANIYORLAR


OLED ve LCD ekran arasındaki fark gerçekten görüntü performansı anlamında ciddi bir fark olarak göze çarpıyor. HDR kamera iPhone XS Max’te fotoğraf performansı anlamında çift kamerayla birlikte Xr’dan ciddi bir avantaj sağlıyor. Fakat XR’ın da fotoğraf performansının oldukça tatmin edici olduğunu belirtmek gerek. Ön kameraları ise bire bir aynı. Kullandıkları A12 işlemci de aynı ve cihaz hızı anlamında iki cihazda aynı özelliklerde.

İki cihaz arasındaki fotoğraf kalitesi farkı. Fotoğraf: CNET İki cihaz arasındaki fotoğraf kalitesi farkı. Fotoğraf: CNET

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDEKİ EN GÜÇLÜ SİLAHI


Apple’ın gelişmekte olan ülke pazarlarında kaç adet XR sattığını bilançodaki sansür yüzünden öğrenemeyeceğiz. Ama şurası bir gerçek ki gelişmekte olan ülke pazarlarında fiyat performans oranından dolayı XR Apple’ın ciddi silahı olarak karşımıza çıkacak.

Apple'ın ürün pazarlamadan sorumlu başkan yardımcısı Greg Joswiak Reuters'a yaptığı açıklamada XR'ın şu ana kadar çıkan iPhone'lar arasında, piyasada kalma süresi göz önünde bulundurulduğunda en çok satılan model olduğunu söylüyor.