376 milyar dolarlık gayri safi milli hasılası ile dünyanın en büyük 29. ekonomisi olan İran’da halk mevcut ekonomik durumu protesto etmek için sokağa çıktı. İranlı yetkililer ülkedeki yönetimi devirmek isteyen dış güçlerin projenin arkasında olduğunu söylüyor.

[statistics_releated title="İRAN'DA NE KADAR İŞSİZ VAR?" value="3.1 M" sub_title="" sub_text="">

YÜZDE 6 BÜYÜDÜ


Peki ya İran’da ekonomik durum ne? Ülke üçüncü çeyrekte yüzde 5.6 büyüdü. Petrol gelirleri de büyümeye eklenince İran’da üçüncü çeyrek büyümesi yüzde 6 oldu. Aralık ayında yıllık enflasyon bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8 oldu. İşsizlikte ise alarm zilleri çalıyor. 80 milyonluk İran’da işsizlik yüzde 12.5 seviyelerine çıktı.

Tahran Üniversitesi önünde protesto gösterileri. Fotoğraf: Reuters Tahran Üniversitesi önünde protesto gösterileri. Fotoğraf: Reuters

'EKONOMİMİZ İYİ DURUMDA'


Resmi rakamlara göre 3.1 milyon insan işsiz. Yetkililer hükümetin istihdam yaratmakta sorun yaşamadığını fakat sürekli genç insanların istihdam piyasasına katılmalarından dolayı işsizliğin düşmediğini belirtiyorlar. İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Es’hagh Jahangiri “Yüzde 6’lık büyüme ve tek haneli enflasyon İran ekonomisinin ne kadar iyi olduğunu gösteriyor” dedi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani/Fotoğraf: Reuters İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani/Fotoğraf: Reuters

RUHANİ: HERKES YURT DIŞINDAN EMİR ALMIYOR


Resmi olmayan rakamlar İran’da enflasyonun yüzde 10-11 arasında olduğunun altını çiziyor. Jahangiri hükümetin son iki yılda 600 bin istihdam yaratmasına karşı işsizliğin düşmediğinin altını çizdi. 22 kişinin hayatını kaybettiği gösterilerin beşinci gününde konuşan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani protestoculara karşı katı bir tutum içinde olmayan açıklamalar yapıyor. Her protestocunun yurt dışından emir almadığını söyleyen Ruhani, “Fikirlerini ve sorunlarını aktarmak için sokağa çıkan bir grup insan var” diye konuştu.

Protestoların beşinci gününde 18 kişi hayatını kaybetti. Fotoğraf: Reuters Protestoların beşinci gününde 22 kişi hayatını kaybetti. Fotoğraf: Reuters

TRUMP’TAN DEĞİŞİM AÇIKLAMASI


Yaşananların ardından Trump Twitter’da bir mesaj atarak hem Tahran yönetimini hem de Obama dönemini topa tuttu. Trump, “İran Obama döneminde yapılan rezil anlaşmalara rağmen her açıdan çöküş yaşıyor. İran halkı yıllardır baskı altında. Gıda ve özgürlüğe açlar. İnsan haklarıyla birlikte İran’ın zenginliği de yağmalanıyor. DEĞİŞİM ZAMANI GELDİ!” mesajını paylaştı.

Fotoğraf: Reuters Fotoğraf: Reuters

SOSYAL MEDYA ENGELLENDİ


İran devlet televizyonuna konuşan güvenlik yetkilileri, ülke çapında giderek yayılan ve yükselerek devam eden hükümet karşıtı protestolara karşı “barışı sağlamak amacıyla, geçici olarak Instagram ve Telegram uygulamalarının engellendiğini” açıkladılar.