Phantom 8 neden 'gelmiş geçmiş en iyi' otomobil?

Phantom’u zaman içerisinde neyin harika yaptığına bakabiliriz. Devlet başkanları, iş insanları tarafından kullanılmış. Onların hayatına özgürlük veriyor, seçkin bir hayatları var. Bu Phantom 1’de de böyleydi 7’de de böyleydi. Yeni phantom’la bu deneyimi daha da ileriye taşıdık. İçeriden tamamen sessiz (motor sesi gelmiyor). Size bir vaha sunuyor. Çaba harcamıyorsunuz otomobili kullanırken.

Rolls Royce dünyada her zaman klasik ve klas bir otomobil olarak biliniyor. Yeni kuşaklarda markanın algısı nasıl? Milenyum kuşağı Rolls Royce’u nasıl görüyor?

Güzel bir soru. Kızım da bu kuşaktan. Markanın iyi ve gittikçe gençleşen bir yaş demografisi var. Birinin yaşı farketmeksizin belli bir yaşam şartı varsa Rolls Royce onun için harika bir araç. Her milenyum kuşağı ilk önce Phantom alamayabilir. Umarım sonunda alırlar. Genç iş adamları Ghost modelimizi kullanıyor. Kadın sürücüler Wrath’i tercih ediyor. Milenyum kuşağı deneyim isityor. Onların derdi mülk edinmek değil. Otomobilleri sadece ortada bir sanat eseri gibi durmayacak. Bu bir deneyim ve hakkında konuşmak isteyecekleri bir şey.

26subatrollsgraf

Rolls Royce kişisel zevklere göre dizayn edilebilir bir otomobil. Bazen otomobil için kararlaştırılan bir rengi bulmanın bile aylar sürebileceği efsanesi var. Bu doğru mu?

Bu sorunun cevabı müşteriye de bağlı olmak kaydıyla… Rengi oluşturmak görece kolay. En kompleks renklerde bile dizayn departmanımız iç deri rengi ve dış renkleri bulabiliyor. Burada asıl zorluk müşterinin rengi onaylaması. Biz örnekler ötürüyoruz. Ve müşteri neredeyse bu örnekleri ona götürüyoruz. Onları doğru ülkede, doğru zamanda bulmaya çalışıyoruz. Eğer meşgul ve sürekli farklı ülkelerde yaşayan zamanları varsa… Örnekleri İstanbul’a gönderebiliriz. Fakat müşteri o sırada Los Angeles’a giden bir uçakta olabilir. Los Angeles’a gittiğimiz zaman onu Moskova’ya doğru yola çıkmış olarak bulabiliriz. Bazen aylar sürüyor müşteri ve örnekleri buluşturmak.

Rolls Royce için Türkiye pazarının önemi ne?

Türkiye çok önemli bir Pazar. Hangi Pazar hangi otomobili istiyor buna bakıyoruz. Phantom’un burada çok başarılı olacağını düşünüyoruz. Geçmişte sahip olduğumuz demografiyi yansıtıyor. İlerde sahip olacağımızı da yansıtacak umut ederim. Türkiye’nin sadece Avrupa’da değil dünyada da bulunduğu konum bizim için çok önemli. Çok fazla kültürün olduğu köprü ülkelerden biri. Kendi kültürü de ortada duruyor.

Andrew Monachan sozcu.com.tr'den Can Mumay'ın sorularını yanıtladı. Andrew Monachan sozcu.com.tr'den Can Mumay'ın sorularını yanıtladı.


Bir Phantom 8’i yapmak ne kadar sürüyor?

İlk çiviyi çakmaktan son aşamaya gelene kadar 3 hafta sürüyor.

Tamamen el yapımı mı?

İçindeki deri el yapımı ama tabi işleme makinesinden geçiriyoruz. Sadece belli metalleri dövmüyoruz. Şanzımanda bile çok az makine kullanıyoruz. Otomasyonu gereken yerlerde bize belli bir isabet kazandırsın diye kullanıyoruz. El işçiliğini daha fazla değer katsın diye kullanıyoruz. Ahşapta deride çok el işçiliği var. Ve insanlar isteklerine göre bunları ayarlayabiliyorlar.

Hiç dizel modeliniz yok değil mi?

Yok.

Fakat rakiplerinizin var?

Bizim rakibimiz yok. Size şöyle bir cevap vereyim. Bazı markalar teorik olarak lüks olan araçlara dizel motor koyabilir. Fakat ses kalitesi ve titremeyi ayarlamak ultra lüks bir otomobilde dizel motorla zor olur. Dünyanın en sessiz motorunu yaptığınızı söylüyorsunuz. Ne kadar sessiz? Bir örnekle anlatayım. Zürih’te Phantom için bir basın lansmanı yaptık. Basın mensupları arabaya bindiler ve belli bir süre için sürdüler daha sonra sırası gelen otomobili kullanmak için koltuk değiştirdiler. Çoğunluğunu otomobil gazetecilerinin oluşturduğu gazeteciler. Otomobili kullanmak isteyen motor tuşuna bastı. Fakat motor zaten çalışıyordu.

[custom_content title="Andrew Monachan kimdir? " desc="2001 yılından bu yana Rolls Royce’ta çalışıyor. 2008’de deri bölümünün başına getirildi. 2014 yılından bu yana baş mühendis olarak görev yapıyor. 52 yaşındaki Monachan elektrik mühendisliği bölümünü bitirdi. Monachan evli ve iki çocuklu. ">