İŞKUR'da nisan ayı itibari ile 105.182 açık kadro bulunmaktadır. İŞKUR bu kadroların neler olduğunu kendi internet sitesinden yayınlıyor. Meslek edindirme kursları ile ilgi duyduğunuz ve yeteneğiniz olduğuna inandığınız meslek kolunda ücretsiz olarak ders alıp, İŞKUR tarafından istihdam edilebilirsiniz. Peki nedir bu İŞKUR kursları? Başvuru şartları, ücreti ve süreleri nelerdir?

İŞKUR'DA EN ÇOK ALIM YAPAN KADROLAR

Aktif işçi arayan mesleklerin listesini https://esube.iskur.gov.tr/istihdam/AcikIsMeslek.aspx bağlantısından görebilirsiniz. Sıralamada görünen ilk 10 şöyle;

Beden İşçisi (Genel): 24978
Garson (Servis Elemanı): 4455
Temizlik Görevlisi: 4248
Satış Danışmanı / Uzmanı: 3853
Turizm Ve Otelcilik Elemanı: 2490
Makineci (Dikiş): 2222
Güvenlik Görevlisi: 2124
Elektrikçi (Genel): 1764
Büro Memuru (Genel): 1479
Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi: 1307

BAŞVURU NASIL YAPILIR?

İkamet ettiğiniz bölgenin Çalışma ve İş Kurumu Müdürlükleri'nden başvuru yapılabilmektedir. Herhangi bir zaman planlaması yoktur. Yani istediğiniz an bu kurslara başvuruda bulunabilirsiniz.

KURSLAR NE KADAR SÜRÜYOR?

En fazla 160 gün günde 5-8 saat arası haftalık olarak 6 gün baz alınarak en az 30 en fazla 40 saat ders verilmektedir.

DEVAMLILIK ÖNEMLİ

Kursiyerlerin önemli bir mazereti olması dışında kurslara devamsızlık yapmamaları istenmektedir. Bu doğrultuda 5 günlük sağlık raporu kabul edilmekte. Aksi takdirde kursiyerin ilişiği tamamen kesilmektedir.

İŞE YERLEŞTİRME NASIL YAPILIYOR?

Eğitim alan kursiyerler en geç 30 gün içinde işe başlamak için istihdam ediliyor. Bu kapsamda 3 farklı iş teklifi sunulabiliyor. Kursiyerin iş tekliflerini reddetmesi için mazeret bildirmesi gerekmektedir. Eğer mazeret bildirilmezse 24 ay sürecisinde kurs ve programlardan yararlandırılmamaktadır.

HÜKÜMLÜLER DE DERS ALABİLİR

Adalet Bakanlığı ile işbirliği halinde yürütülen meslek edindirme kurslarında aranan ilk şart; cezaevinde olan mahkumun tahliyesine 3 yıl kalması.