Öncelikle işçi, ihbar süresine uyuyorsa fesih hakkı vardır. İşveren de kanunundaki bazı maddelere uygun hareket etmek şartıyla iş akdini feshetme imkanına sahiptir.

İş kanununa göre belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshinden önce durumun diğer tarafa bildirilmesi gerekir. Bildirim şartına uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır.

İŞVEREN VEYA İŞÇİNİN İŞ SÖZLEŞMESİ FESİH HAKKINI KULLANMA SÜRESİ

4857 sayılı İş Kanunu'da fesih süresi 6 gün olarak bildirilmiştir. Bu, 6 günlük süre işçi veya işverenin haklı feshe sebep olan olayı öğrendiği günden itibaren başlar ve olayı öğrenme günü sayılmaz. Takip eden iş günleri sayılarak 6. günün bitiminde haklı fesih yetkisi sona erer. Bir yıllık sürede ise, fesih hakkının doğumuna ilişkin süre olup bu sürede bir yıl olarak düzenlenmiştir. Bir yıllık süre olayın meydana geldiği tarihten değil, fesih sebebinin meydana geldiği tarihten itibaren işlemeye başlar.

[old_news_related_template title="Zam yapılmayan işçi kıdem tazminatını alarak işten ayrılabilir mi?" desc="Çalışanların ücretlerinde yılın belirli zamanları yapılan arttırıma 'maaş zammı' denir. İşverenler tarafından verilen zam oranları şirketlere göre değişebilir. Ancak bazı işverenler çalışanlara zam yapmamaktadır. Peki, zam yapılmayan işçi iş kıdem tazminatını alarak işten ayrılabilir mi? İşte o sorunun cevabı..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/10/iecrop/para-iha_16_9_1539063035.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/zam-yapilmayan-isci-kidem-tazminatini-alarak-isten-ayrilabilir-mi-oub1-2669624/"]

İŞÇİ VE İŞVERENİN HAKLI SÖZLEŞME FESHİ NELERDİR?

İşçinin haklı nedenle sözleşmesi feshi, sağlık sebepleri, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri, zorlayıcı sebepler olarak ana başlıkta sıralanabilir.
İşverenin haklı nedenle sözleşmeyi feshinde de aynı ana başlıkları kullanabiliriz.

Albayrak açıkladı! Kredilere yüzde 10 faiz indirimi

İHBAR GEREKMEYEN FESİHLER NELERDİR?

İhbar gerekmeyen fesihler ise askerlik, emeklilik, kadın işçinin evlilik nedeniyle bir yıl içinde işten ayrılma halleridir.

İHBAR SÜRELERİ NE KADARDIR?

İhbar süreleri kıdeme bağlı olarak artmaktadır. Sözleşmenin feshi için karşı tarafa iş akdini sonlandırmadan önce bazı süre içerisinde bilgi vermiş olunması gerekir. Altı aydan az çalışmış içi için 2 hafta, altı aydan 1, 5 yıla kadar çalışmış işçi için 4 hafta, 1, 5 yıldan 3 yılı kadar çalışmış işçi için 6 hafta, 3 yıldan fazla çalışmış işçi için 8 hafta

[old_news_related_template title="Kanunda ihbar süreleri kaç gündür?" desc="İş akdinin sonlandırılması için hem işçi hem de işveren çeşitli yükümlülükler taşır. Yükümlülüklerin başında gelen uygulamalardan biri de ihbar süresidir. Peki kanundaki ihbar süreleri kaç gündür? Detaylar haberimizde..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/10/iecrop/para-aa_16_9_1538454548.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/kanunda-ihbar-sureleri-kac-gundur-iste-ihbar-tazminati-hesaplama-formulu-oub1-2656822/"]