CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, termik santrallerin doğaya, insan sağlığına ve ekonomiye etkilerinin araştırılması için Meclis araştırması istedi. Anadolu’nun buğday deposu olarak bilinen Alpu Ovası’nın verimli topraklarının yok olacağını belirten Çakırözer, SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada “Bu ihale verimli topraklarımızın, temiz havamızın, suyumuzun ölüm fermanıdır. Geleceğimizi yok edecek zehir santrallerinden vazgeçilsin” dedi.

Çakırözer, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yapılmak istenen termik santrallerin doğaya, insan sağlığına ve ekonomiye etkilerinin araştırılması için Meclis araştırması istedi. İktidara ve ihaleye katılacak şirketlere çağrıda bulunan Çakırözer, “Türkiye’nin akciğerleri Kaz dağları, iki cennet vadisi Tekirdağ ve Anadolu’nun buğday deposu Alpu Ovamızın da aralarında olduğu toplam 24 linyitli termik santral planı mevcut. Bu santrallerin doğaya, çevreye, insan sağlığı ve ekonomiye etkilere araştırılmadan ihalelere çıkılmamalıdır” dedi.

3 BİN 200 KİŞİ ÖLECEK


Eskişehir’de yapılmak istenen kömürlü termik santrale ilişin hem Greenpeace hem de Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından açıklanan raporlardan örnekler veren Çakırözer, şunları söyledi:

“Hem Eskişehir halkı hem Danıştay kararları yok sayılarak 3. kez ihaleye çıkılıyor. Eskişehir’in havasını, suyunu, toprağını kirletecek olan bu santralin 35 yıl çalışacağı hesaplanırsa 3 bin 200 kişinin erken ölümüne neden olacağı çeşitli araştırmalarla da ortaya konulmaktadır” dedi.

Çakırözer açıklanan ‘İlk 100 günlük icraat’ eylem planında nükleer santral projelerine de yer verildiğini hatırlattı ve ‘’Başta Eskişehir Alpu Termik Santrali olmak üzere Türkiye’de bulunan tüm termik santrallerin ülke ekonomisine, tarım ve hayvancılığa vereceği zararların önlenmesi ve bu konuda gerekli tedbirlerin alınması amacıyla araştırma önergemizi Meclis Başkanlığına sunduk” diye konuştu.