Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk kabinesinin Hazine ve Maliye Bakanı, eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak oldu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Varank olurken, son olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Ruhsar Pekcan Ticaret Bakanı olarak kabineye girdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına eski Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan, Tarım ve Orman Bakanlığına ise Albaraka Türk Katılım Bankası, BİM AŞ ve Turkcell İletişim Hizmetleri AŞ'de yönetim kurulu üyeliklerini sürdüren Bekir Pakdemirli getirildi.

[timeline_template title="Dolar ne kadar oldu?" desc="Dolar/TL 4.7390/4.7406 seviyesinde bulunuyor. Euro/TL ise 5.5574/5.5596'dan işlem görüyor." image="" day="10" month="TEM" hour="11" minute="55" width="" height=""]

Gelişmekte olan benzer para birimlerinde dün genel olarak dolar karşısında değer kazancı yaşanıyordu.Bankacılar TL’de sert değer kayıplarının kabinede ekonomi yönetiminde piyasaların beklentileri paralel atama olmaması nedeniyle yaşandığını belirttiler.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, TBMM’de yemin ederek görevine resmen başlamasının ardından cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ilk kabinesini kamuoyuna açıkladı.

ALBAYRAK, HAZİNE VE MALİYE BAKANI OLDU


Erdoğan yeni kabinede bir cumhurbaşkanı yardımcısı ile 16 bakan bulunacağını ve parlamentodan 4 ismin yeni kabinede yer alacağını belirtirken, yeni kabinede Hazine ve Maliye Bakanı olarak Berat Albayrak’ın görevlendirilmesi dikkat çekti.

Erdoğan yeni kabinenin açıklanmasının ardından yeni modelde kurulacak olan kurulların ve ofislerin atamalarını da en kısa sürede yapacaklarını belirtti.

Üst düzey bir bankacı TL’deki değer kaybına ilişkin, “Ekonomi yönetiminde teknokrat bir isim göremiyoruz” dedi.

Piyasalar ise yeni sistemde bakanlıklara, kurullara hangi isimlerin getirileceği, ekonomiden sorumlu bir Cumhurbaşkanı Yardımcısı olup olmayacağı, olursa hangi ismin bu görevi üstleneceğine odaklanmış durumdaydı.

[old_news_related_template title="Altın fiyatları ne kadar oldu? Altın fiyatları tırmanışta... İşte gram ve çeyrek altın fiyatları" desc="Altın fiyatları dün açıklanan yeni kabineyle birlikte yükselişe geçti. Düne göre gram altının fiyatında 8 lira kadar bir yükseliş gözlendi. Dünkü gelişmelerle yatırımcısının merak ettiği gram altının Kapalıçarşı'daki alış fiyatı 191,22 lira, satış fiyatı ise 191,27 lira olarak belirlendi. İşte gram altın, çeyrek altın ve cumhuriyet altını güncel fiyatları..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/07/iecrop/altin-fiyatlari-_16_9_1528691517_16_9_1530591887_16_9_1531198973.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/altin-fiyatlari-ne-kadar-oldu-altin-fiyatlari-tirmanista-iste-gram-ve-ceyrek-altin-fiyatlari-2512764/"]

Analistler yeni kabinede yer alacak isimlerin “bilinen ve piyasa dostu” isimler olmalarının önemli oluğunu belirtiyordu. Yeni ekonomi yönetimi ve uygulanacak politikalar üzerinden yerli ve yabancı yatırımcının tekrar TL cinsi varlıklara güveninin sağlanmasının önemine dikkat çekiyorlardı.

Reuters’ta 26 Haziran’da yayınlanan bir haberde “Yatırımcılar, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in kabinede yeniden görev alıp almayacağını ve Maliye Bakanı Naci Ağbal veya eski bakan Ali Babacan gibi piyasa dostu isimlerin atanıp atanmayacağını görmek istiyorlar. Bu isimler pragmatik reformların gerçekleşme ihtimalinin arttığına işaret edebilir” denilmişti.

SİSTEMDE OLUŞTURULACAK KURUL VE OFİSLER


Öte yandan sistemde 9 kurul olacak. Bu kurullar politika önerileri yapacak, bilimden sağlık ve gıda politikalarına kadar stratejik ve uzun vadeli vizyonlar geliştirecek.

Kurullar arasında ekonomiye ilişkin, Ekonomi Politikaları Kurulu ile Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu yer alacak.

Yeni sistemde tüm bakanlıkları ilgilendiren konularda faaliyet yürütecek olan doğrudan cumhurbaşkanına bağlı 4 ofis kurulacak. Finans Ofisi, İnsan Kaynakları Ofisi, Dijital Dönüşüm Ofisi ve Yatırım Ofisi adlarını taşıyacak bu birimler, insan kaynağının etkin ve verimli kullanımı, dijital dönüşüm ve hizmet kalitesinin artırılması ile Türkiye'nin yatırım alanında cazibe merkezi haline getirilmesi ve yeni finansal enstrümanların geliştirilmesinde rol alacak.

Öte yandan oluşturulacak Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile bütçe planlaması ve yönetimi daha verimli hale getirilecek, bütçe performansı yakından izlenecek.

TCMB KANUNU'NDAKİ DEĞİŞİKLİK


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın göreve başlamasının ardından bugün yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Merkez Bankası (TCMB) Başkanı ve başkan yardımcılarının dört yıllığına Cumhurbaşkanı tarafından atanması kararlaştırıldı.

Resmi Gazete'nin dünkü mükerrer sayısında yayımlanan 703 nolu Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile TCMB Kanunu'ndaki "(TCMB) Başkanı Bakanlar Kurulu kararıyla beş yıllık bir dönem için atanır. Bu sürenin sonunda yeniden atanabilir" fıkrası yürürlükten kaldırılmıştı.

Söz konusu KHK ile TCMB başkan yardımcıları için aranan "meslekleriyle ilgili en az 10 yıl çalışma ve başkanın önerisi ile müşterek kararla 5 yıl süreyle atanma" ibaresi de kaldırılmıştı.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan "Üst Kademe Yöneticileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Atama Usullerine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi"ne göre TCMB Başkanı ve yardımcıları dört yıllığına Cumhurbaşkanı tarafından atanacak.

İlgili kararname ile görev süreleri dört yıl olarak belirlenen TCMB Başkanı ve yardımcısı, PPK üyelerinin yanı sıra rektörler, TÜİK başkanı, ÖSYM başkanı, TRT Genel Müdürü, RTÜK hariç düzenleyici denetleyici kurum başkan ve üyeleri, TMSF başkanı ve üyelerinin de aralarında bulunduğu üst yöneticiler "görev süreleri sonra ermeden Cumhurbaşkanınca görevden alınabilir" hükmünden istisna tutuldu.

REUTERS-AA

[old_news_related_template title="Son dakika kabine belli oldu: Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni bakanları açıkladı! İşte yeni bakanlar listesi" desc="Merakla beklenen yeni kabine belli oldu, hangi isimler hangi bakanlıkların başına geçecek sorusu cevap buldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin Bakanlar Kurulu'nu açıkladı. Bakanlar Kurulu'nda ilk kez milletvekili olmayan isimler yer aldı. İşte yeni kabine listesi..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/07/iecrop/kabine-aa_16_9_1531166610.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/cumhurbaskani-erdogan-acikladi-iste-yeni-kabine-son-dakika-2511858/"]

[old_news_related_template title="Mehmet Şimşek kabinede yok" desc="Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in kabinede yer almaması dikkat çekti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/07/iecrop/simsek-aa_16_9_1531169004.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/mehmet-simsek-kabinede-yok-2512491/"]