Kadınların on binlerce dolar değerinde pahalı çanta kullanmalarının altında sadece lüks tutkuları yatmıyor. Sınırlı sayıda üretilen bu çantalar, ikinci el piyasasında her yıl değerini artırarak alıcı buluyor. Kadınlar böylece hem bu lüks çantaları kullanmış oluyor hem de istedikleri zaman satıp nakde çevirebiliyorlar. Bu sayede el çantaları, döviz ve altın gibi bir yatırım aracı haline dönüşüyor.

Farklı markalara ait bu çantaların ortak özelliği ise hepsinin timsah, devekuşu ve kertenkele gibi özel deri mamulü olması. Sınırlı sayıda ve titiz el işçiliği ile üretilen bu çantaların ikinci el piyasası Paris, New York, Londra ve Milano gibi moda merkezlerinde ve bazı internet siteleri üzerinden yönetiliyor. Özel siparişle yapılan çantalara isteğe göre altın ve değerli taşlar da eklenebiliyor. İkinci el çantalar, boyutu ve kullanım durumuna göre farklı kategorilere ayrılıp fiyatlandırılarak satılıyor.

ÜNLÜLERİN ELLERİNDE


Koleksiyonerlerin de peşinde olduğu bazı çantaların fiyatı, yüzbinlerce doları bulabiliyor. Bu çantalardan birisi olan Hermes’in Birkin modeli, geçen yıl açık artırmada 383 bin dolara kendisine alıcı buldu.

1981’den bu yana satılan Birkin modelinin piyasa verilerini yayınlayan küresel analiz sitesi qz.com’a göre, Birkin çantaları kullanıcılarına geçen 37 yıllık süreçte yıllık yüzde 14.3 değer kazandırdı. Aynı dönemde altın yüzde 2.1, S&P 500 borsası ise yüzde 8.7 yıllık kazanç sağladı. Özel yapım el çantaları pahalı olunca, ünlülerin de vazgeçilmez aksesuarı haline geldi. Adeta bir sınıf göstergesi haline gelen bu çantaları politikacılardan sanatçılara kadar geniş bir yelpazede görmek mümkün. En çok tutulan marka ise yine Hermes. Fransa’nın önde gelen moda markası Hermes’in en ünlü kullanıcılarından birisi de eski futbol yıldızı David Beckham’ın eşi Victoria Beckham. Beckham’ın 100’den fazla Hermes çantası olduğu ve bunların değerinin 2 milyon dolardan fazla olduğu ifade ediliyor. ABD’li televizyon yıldızları Kardashian kardeşler ile pop yıldızları Lady Gaga ve Jennifer Lopez de ön plana çıkan diğer Hermes kullanıcıları.

IMF BAŞKANI'NIN DA GÖZDESİ


Televizyon dünyası dışında politikacılar da bu pahalı çantaları kullanıyor. Daha önce Fransa’da Ekonomi, Sanayi ve Maliye Bakanlığı görevlerinde bulunan IMF Başkanı Christine Lagarde’ın gözde çantası da Hermes. Lagarde, pahalı çanta tutkusu nedeniyle başta Fransa’daki sosyalist partiler olmak üzere dünyadan tepki çekiyor. En son Malezya’da seçimi kaybeden eski Başbakan Najib Razak’ın eşine ait 284 lüks çantanın bulunması da gözleri yeniden lüks çantalara çevirdi.

LÜKSÜN GÖZDE ÜLKESİ ÇİN


Çantalar dışında saatler, arabalar, kıyafetler, takılar ve ayakkabı gibi ürünler de lüks tutkunlarının vazgeçilmez ürünleri arasında yer alıyor. Dünyada lüks ürünleri en çok talep eden ülke ise Çin oldu. Uluslararası danışmanlık şirketi Bain’in raporuna göre dünya lüks ürün pazarı 1.2 trilyon dolara ulaştı. Bunun yüzde 32’sini ise Çinliler tek başına gerçekleştiriyor.