Montreal’de gazetecilere gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Trudeau, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını delmek suçlamasıyla 1 Aralık'ta Vancouver’da uçak değiştirirken gözaltına alınan Ming’e yönelik yasal sürecin siyasetten bağımsız işlediğini belirtti. Ming’in tutuklanacağının kendisine eylemden birkaç gün önce bildirilmesine karşın hükümetinin sürecin parçası olmadığını kaydeden Trudeau, “Biz bağımsız bir yargı ülkesiyiz ve ilgili yetkililer bu süreçle ilgili kararları hiçbir politik müdahale olmadan verdi.” ifadelerini kullandı.

Trudeau'nun açıklamaları, ABD ile Çin arasındaki kısa süre önce sağlanan ateşkes için risk oluşturan ve ticaret savaşını alevlendirmesinden korkulan tutuklama olayı ile Kanada hükümeti arasına mesafe koyma çabası olarak değerlendirildi.

[old_news_related_template title="Huawei'nin kurucusunun kızı tutuklandı" desc="Çinli teknoloji devi Huawei'nin kurucusu Ren Zhengfei'nin kızı Meng Wanzhou ABD'li yetkililerin isteği üzerine Kanada'da tutuklandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/12/iecrop/huawei_cfo_meng_wanzhou-site-resmi_16_9_1544071951.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/huaweinin-kurucusunun-kizi-tutuklandi-2779147/"]

İlk duruşma 7 Aralık’ta  Kanada Adalet Bakanlığı, Huawei şirketinin sahibi Rın Cıngfey'in kızı ve şirketin CFO'su Ming'in, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını delmek suçlamasıyla 1 Aralık'ta Vancouver kentinde gözaltına alındığını dün duyurmuştu.

Çinli teknoloji devi Huawei'ye, İran'a yönelik yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle nisan ayında soruşturma açan ABD yönetiminin talebi üzerine gözaltına alınan Ming'in 7 Aralık Cuma günü ilk duruşmasına çıkmasının planlandığı bildirilmişti.

ABD'nin Ming'in New York Doğu Bölgesi Mahkemesinde "tanımlanmamış suçlamalardan" yargılanmak üzere iadesi arayışında olduğu da basına yansımıştı.

ÇİN, MİNG'İN SERBEST BIRAKILMASINI İSTEDİ 

Pekin yönetimi, tutuklamayı insan hakları ihlali olarak nitelendirirken, Kanada’dan Ming’i bir an önce serbest bırakmasını istemişti. Çin'in Ottawa Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, Ming'in ABD ya da Kanada yasalarını çiğnemediği vurgulanarak, "Çin tarafı, bu ciddi insan hakları ihlaline sert şekilde karşı çıkıyor ve bu durumu şiddetle protesto ediyor." ifadesine yer verilmişti.

AA