Normal çalışma saatlerinin çok altında olana kısmi süreli çalışma ne demektir? Kısmi süreli çalışmada ücret merak edilenlerle ilgili herşeyi haberimizde bulabilirsiniz...

KISMİ SÜRELİ ÇALIŞMA NEDİR?

İşçinin normal haftalık çalışma süresinin, tam süreli iş sözleşmesiyle çalışan emsal işçiye göre önemli ölçüde daha az belirlenmesi durumunda sözleşme kısmî süreli (part-time) iş sözleşmesidir. İş Kanunu’nun 63. maddesine göre, genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir. Bir çalışmanın kısmi süreli çalışma olarak kabul edilebilmesi için, haftalık çalışma süresinin en fazla normal haftalık çalışma süresinin 2/3’ü (30 saat) olması esastır. İşçi, haftalık çalışma süresi 30 saati aşmamak kaydıyla haftanın 6 günü çalıştırılabilir. Haftanın 6 günü olmasının nedeni ise; altı gün çalışan işçiye yedinci gün hafta tatili verilmesinin zorunlu olmasıdır.

KISMİ SÜRELİ ÇALIŞANIN YASAL HAKLARI

Kısmi süreli çalışmalarda işçinin yasal hakları bakımından tam süreli çalışma ile orantılı uygulamalar yapılacak, bunun ötesinde yasa ve iş sözleşmesi ile sağlanmış haklar yalnız kısmi süreli çalışma gerekçesi ile ortadan kaldırılamayacaktır. Kısmi süreli çalışan işçilerin sigorta bildirimleri çalıştıkları saatlerin güne çevrilmesi sonucunda oluşan prim günleri esas alınarak yapılacaktır. Bu hesaplama her bir 7,5 saatlik çalışma 1 gün olarak kabul edilerek, gün kesirleri tam gün alınarak yapılacaktır.

KISMİ SÜRELİ ÇALIŞMADAN KİMLER FAYDALANACAK?

10.02.2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6663 Sayılı Kanun’un 21. maddesiyle, 4857 sayılı İş Kanununun 13. maddesine eklenen fıkralar ile; analık izni ve yarı zamanlı çalışma sonrasında, çocuğun mecburi ilköğretim çağına gelmesine kadar ebeveynlere kısmi süreli çalışma hakkı verilmiş ve bu uygulamaya ilişkin usul ve esasların Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirleneceği hüküm altına alınmıştır.

8 Kasım 2016 tarihli ve 29882 sayılı Resmi Gazete’de söz konusu Yönetmelik yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Analık İzni veya Ücretsiz İzin Sonrası Yapılacak Kısmi Süreli Çalışmalar Hakkında Yönetmelik ile doğum ya da evlat edinilmesi sonrası işçinin kısmi süreli çalışma yapabileceği işler ve uygulamaya ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.

Buna göre; 6663 Sayılı Kanun’un 21. maddesiyle, 4857 sayılı İş Kanununun 13. maddesine eklenen fıkralar ile; analık izni, çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin veya 6 aya kadar ücretsiz izin sonrasında, çocuğun mecburi ilköğretim çağına gelmesine kadar ebeveynlere kısmi süreli çalışma hakkı verilmiştir.

Ebeveynlerden biri, çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden aybaşına kadar kısmi süreli çalışma talebinde bulunabilecektir.

Bu talep, işveren tarafından karşılanacak ve geçerli fesih nedeni sayılmayacaktır. Ayrıca, kısmi süreli çalışmaya başlayan işçi aynı çocuk için bir daha bu haktan faydalanmamak üzere tam zamanlı çalışmaya dönebilecektir. Diğer taraftan, kısmi süreli çalışmaya geçen işçinin tam zamanlı çalışmaya başlaması durumunda yerine işe alınan işçinin iş sözleşmesi kendiliğinden sona erecektir.

Ebeveynlerden birinin çalışmaması halinde, çalışan eş kısmi süreli çalışma talebinde bulunamayacaktır. Bir çocuğu eşiyle birlikte veya münferiden evlat edinenler de çocuğun fiilen teslim edildiği tarihten itibaren bu haktan faydalanabilecektir.

KISMİ SÜRELİ ÇALIŞMADA ÜCRET

İş Kanunu’nun 13. maddesinde yer alan “Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalıştırılan işçi, ayırımı haklı kılan bir neden olmadıkça, salt iş sözleşmesinin kısmi süreli olmasından dolayı tam süreli emsal işçiye göre farklı işleme tabi tutulamaz” hükmü gereğince, kısmi süreli iş sözleşmesiyle çalışan işçinin ücreti ve paraya ilişkin bölünebilir menfaatleri, tam süreli emsal işçiye göre çalıştığı süre ile orantılı olarak ödenmesi gerekmektedir.

Çalışılan haftalık süre dışında kısmi süreli iş sözleşmesi ile tam süreli iş sözleşmesi arasında fark yoktur.

Kısmi süreli iş sözleşmelerinde işçinin alacağı ücretin şekli ve miktarı taraflarca serbestçe kararlaştırılabilecektir. Bununla birlikte ödenecek ücret asgari ücretin altında olamayacaktır. Aylık asgari ücretin 30 güne bölünmesiyle günlük asgari ücret, günlük asgari ücretin 7,5 saat olan normal günlük çalışma süresine bölünmesiyle de saatlik asgari ücret hesaplanarak, akdedilen sözleşme gereği işçinin alacağı ücret bulunacaktır.

[old_news_related_template title="İşçi ya da asgari ücretli çalışma saatleri ve haftalık çalışma süreleri..." desc="Çalışan ile işveren arasında ihtilaflara yol açan çalışma süreleriyle ilgili neleri bilmeniz gerekiyor? Haftada kaç saat çalışmalısınız? Tüm yanıtları haberimizde bulabilirsiniz..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/04/iecrop/yaz-saati-1_16_9_1522041407_16_9_1522907743.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/isci-ya-da-asgari-ucretli-calisma-saatleri-ve-haftalik-calisma-sureleri-2330886/"]

[old_news_related_template title="Resmi tatil mesai hesaplama nasıl yapılır?" desc="İş Kanununda resmi tatil günlerinde çalışanlarla ilgili özel bir takım hükümler bulunmaktadır. Peki resmi tatilde çalışma nasıl olur? Resmi tatil mesai hesaplama nasıl yapılır? Resmi tatilde çalışma ücreti fazla mesai oranı nedir? Haberimizi dikkatlice okuyarak bilmeniz gerekenleri kolaylıkla öğrenebilirsiniz..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/04/iecrop/mtv-zammi-motorlu-tasitlar-vergisi-hesaplama-2018-1_16_9_1523168117.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/resmi-tatil-mesai-hesaplama-nasil-yapilir-2337682/"]

[old_news_related_template title="Doğum borçlanması nedir? Doğum borçlanması hesaplama nasıl yapılır?" desc="Doğum yapan kadınların çalışamadıkları dönemleri prim ödeyerek emekliliğe hak kazanabilmeleri için tanınan Doğum borçlanması nasıl yapılır? Doğum borçlanması kaç gün yapılır? Doğum borçlanması nasıl hesaplanır? İşte tüm bu sorularınıza yanıtlar..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/05/iecrop/shutter-ofis-kadin-calisan_16_9_1525934122.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/dogum-borclanmasi-nedir-dogum-borclanmasi-hesaplama-nasil-yapilir-2398795/"]