Likidite, genel anlamda pazar içerisinde ekonomik cinsten bir malın çabucak bir diğerine karşı değiş tokuş edilmesi anlamına gelir. Bir başka deyişle, bir menkul kıymet, değerini çok fazla kaybetmeden nakde çevirilebiliyorsa, ilgili menkul kıymetin likit olduğu söylenir. Geç Likidite Penceresi (GLP) nedir? İşte likidite ve Geç Likidite Penceresi hakkında detaylı bilgi?

LİKİDİTE NEDİR?

Likidite kavramı genel anlamda pazar içerisinde ekonomik cinsten bir malın çabucak bir diğerine karşı değiş tokuş edilmesi anlamına gelir. Likidite, döviz piyasalarının dışında en az bir iki varlığın (ekonomik malın) parasal ödeme aracıdır. Likidite bu nedenle yeterli nakit durumunu da ifade eder. Bu durumun yanı sıra istenilen işlemin nakit para olmasını isteyen bir döviz ortağı bulunmalıdır.

GEÇ LİKİDİTE PENCERESİ NEDİR?

Businessht.com'da yer alan bilgilere göre, Geç Likidite Penceresi (GLP), Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) son borç veren makam olarak, gün sonu ödeme sistemlerinde oluşabilecek sorunların önüne geçmek amacıyla bankalara verdiği limitsiz vadeli TL borçlanma imkanı ve aynı koşullarda TL borç verme imkanıdır. Gecelik ve geçici bir uygulamadır.

Geç Likidite Penceresi, gecelik vadede gün sonunda, yani 16:00-17:00 saatleri arasında; zorunlu karşılıkların tesis süresinin son iş gününde ise 16:00-17:15 saatleri arasında gerçekleşir.

NEDEN ORTAYA ÇIKAR?

Geç Likidite Penceresi iki sebep yüzünden ortaya çıkabilir: Arızi olarak, yani bankanın kendisiyle alakası olmayan bir sebepten, gün sonunda TL likiditesini Merkez Bankası'ndan para almadan kapatamayacak olması veya bankaların mali durumu bozuk olduğu için likiditesinin kalmaması.
[old_news_related_template title="Devalüasyon nedir? Devalüasyonun sebebi nedir?" desc="Türk lirasının dolar karşısında değer kaybetmesi ile devalüasyon nedir merak edilmeye başlandı. Haberimizden devalüasyon nedir, devalüasyonun sebebini nedir soruların yanıtlarını bulabilirsiniz. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/05/iecrop/dolar-iha_16_9_1527061764.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/devaluasyon-nedir-devaluasyonun-sebebi-nedir-2424248/"]

[old_news_related_template title="Faiz artırımı ne anlama geliyor?" desc="Uzmanlar Merkez Bankası'nın 300 baz puanlık faiz artışını sozcu.com.tr için değerlendirdi. Uzmanlar inşaat sektörünün artışlardan etkileneceğini söylerken Merkez'in 7 Haziran'da yeni bir hamle yapabileceğini de belirtiyor. Faiz hamlesi Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde ekonominin ısınmasından dolayı enflasyon ve kur yukarı doğru yön alınca ekonomiyi soğutmak ve enflasyonu frenlemek adına merkez bankaları tarafından kullanılıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/05/iecrop/para-shutter-4_16_9_1527098162.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/faiz-artirimi-ne-anlama-geliyor-2425681/"]