Engelli ve malulen emeklilik durumu diğerlerinden farklı olmakla birlikte en kısa sürede olunabilen emeklilik şeklidir. Fakat 10 yıl sigortalılık süresini doldurmuş ve 1800 prim gün sayısını tamamlamış olmak şartı ile birlikte.

Çalışan bir kişi malulen emekli olabilmek için iş yerinden ayrıldıktan sonra kuruma emeklilik dilekçesi vermelidir. Çünkü bir kişi malulen emekli olmak istiyorsa ve gereken şartlara uygunsa o kişinin iş yerinden ayrılması şarttır. Bu bağlamda işverenin malulen emekli olanlara kıdem tazminatı ödemesi gerekiyor.

KİMLER MALULEN EMEKLİ SAYILIYOR?

Kamu görevlileri kapsamındaki SKG’lılar için çalışma gücünün en az % 60’ını görevlerini yapamayacak şekilde kaybetmiş, çalışan sigortalıların çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az % 60'ını kaybetmiş olduklarına dair Sağlık Kurulu tarafından raporlanan kişiler malulen emekli olabilir.

MALULEN EMEKLİ OLAN KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR Mİ?

Hukuki bir dille anlatmak gerekirse;

1475 sayılı eski iş kanununun yürürlükteki 14. maddesine göre, T.C. Emekli Sandığı Kanunu, Sosyal Sigortalar Kanununa veya yalnız Sosyal Sigortalar Kanununa tabi olarak sadece aynı ya da değişik kamu kuruluşlarında çalışılan süre oranınca Sosyal Sigortalar Kanununa göre yaşlılık veya malullük aylığına ya da toptan ödemeye hak kazanan işçiye, bu kamu kuruluşlarında geçirdiği hizmet sürelerinin toplamı üzerinden son kamu kuruluşu işverenince kıdem tazminatı ödenir.

MALULEN EMEKLİ OLABİLMEK İÇİN ALINAN RAPOR VE GÜN SAYISI NEDİR?

Bu raporun alınabilmesi içinse ilk olarak bulundukları il veya ilçedeki SGK merkezlerine başvurmaları gerekiyor. Sonrasında bu kişiler yetkili hastanelere sevk ediliyor. Kişiler doğrudan hastaneye başvurarak rapor alamıyor. Malulen emekli olma talebinde bulunan kişi, çalışma gücünde en az yüzde 60 kayıp olduğunu belgelese bile en az 1.800 gün prim ödemesi gerekiyor. Bu prim ödemesi yoksa bu ödemeyi borçlanma ile 1.800 güne tamamlayamıyorsa malulen emekli olamaz.

[old_news_related_template title="Vazife Malullüğü nedir? Kimler Vazife Malulü sayılır?" desc="Devlet memurlarının görevlerini yaptıkları sırada meydana gelmiş olan bir kazadan dolayı malul kalmış ve görevini yapamayacak derecede işgücünü kaybedenler vazife malulü sayılmakta bu kapsamda olanlara ise vazife malullüğü aylığı bağlanmaktadır. Vazife malüllüğü nedir, kimler Vazife Malulü Sayılır? Vazife malülü kapsamına girmeyenler ve daha fazlası ile ilgili merak edilenler haberimizde..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/05/iecrop/vazife-malullugu-1_16_9_1526966744.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/vazife-malullugu-nedir-kimler-vazife-malulu-sayilir-oub1-2421884/"]

[old_news_related_template title="İlk emekli maaşı nasıl hesaplanır? Emekli maaşı hesaplama 2018" desc="Ülkemizde kimi SSK'dan, kimi Bağ-Kur'dan kimi de Emekli Sandığı'ndan emekli olan yaklaşık 12 milyon emekli bulunuyor. Bu nedenle emekli olanların ya da olacakların emekli aylıkları ayrı ayrı hesaplanmakta. Emekli maaşları da çalışırken yapılan ödemelere göre belirlendiğinden farklılık gösteriyor. Peki, ilk emekli maaşı nasıl hesaplanır? Tüm detaylar haberimizde... " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/07/iecrop/para-iha_16_9_1530596755.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/ilk-emekli-maasi-nasil-hesaplanir-emekli-maasi-hesaplama-2018-oub1-2499525/"]

[old_news_related_template title="Kıdem tazminatı hesaplamasına hangi ücretler eklenmez?" desc="İşten çıkartılan, emekliye ayrılmak isteyen çalışanlar kıdem tazminatı ödemeleri hakkında bilgiye ulaşmaya çalışıyor. Çalışanların kafasında ‘Kıdem tazminatım ne kadar? Kıdem tazminatıma hangi ücretler eklenecek? Kıdem tazminatıma hangi ücretler dâhil değil?’ gibi sorular beliriyor. Şimdi sizlere, kıdem tazminatını hesaplarken ücrete hangi ödemelerin dâhil edildiğini hangi ödemelerin ise dahil edilmediğini açıklayacağız. Ayrıntılar haberimizde..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/10/iecrop/para-aa-1_16_9_1538628584.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/kidem-tazminati-hesaplamasina-hangi-ucretler-eklenmez-oub1-2661413/"]