Merkez Bankası yaptığı teknik çalışmada döviz kurundaki yükselişe çare bulamasa da kur artışlarının en hızlı şekilde benzin, motorin ve LPG ile kok kömürü fiyatlarına yansıdığını tespit etmeyi başardı! Merkez Bankası geçtiğimiz günlerde açıkladığı enflasyon raporuna kur artışlarının enflasyona etkilerini değerlendiren teknik bir analiz çalışması ekledi. “İthal girdi kullanımı ve geçişkenlik etkileri” ismini taşıyan analizde sanayide ithal girdi kullanımını artırdığı için üstü kapalı olarak ekonomi yönetimini eleştiren Merkez Bankası, Türkiye’de imalat sanayinde ithal girdi kullanımının yıllar içerisinde artış gösterdiğini, bu yüzden kurlardaki şok artışların sanayide üretim maliyetlerini daha çok artırdığını belirtti.

ÖNERİDE BULUNDU


Merkez Bankası teknik analizinde, ithal girdi kullanımındaki artışın cari açık ve enflasyonla mücadeleyi zora soktuğuna da işaret ederken, hükümete sanayide ithal girdiyi azaltacak yapısal önlemler alması önerisinde de bulundu. Raporda, “Yapılan hesaplamalar, Türkiye’de imalat sanayisinde ithal girdi kullanımının yıllar içerisinde arttığını göstermektedir. Bu durum, döviz kuru ve ithalat fiyatları kaynaklı maliyet baskılarının zaman içinde arttığına işaret etmektedir. Ekonomide ithal girdi oranını azaltmaya yönelik politikaların hayata geçirilmesi, yapısal cari açığın düşürülmesinin yanı sıra enflasyonla mücadelede para politikasının etkinliğini artırmak ve manevra alanını genişletmek açısından da kritik önem taşımaktadır” denildi.

EN ÇOK AKARYAKITI VURUYOR


Merkez Bankası raporunda döviz kurundaki artış ve ithal girdi kullanımındaki yüksek seviyenin maliyetlere etkisinin sanayi sektörleri arasında farklılık gösterdiğini de not etti. Kurlardaki artış ve ithal ürünlerin fiyatındaki artışın bütün sektörleri farklı oranlarda etkilediğine dikkat çeken Merkez Bankası, hem kur hem de ithalat fiyatındaki değişimden en yüksek düzeyde rafine edilmiş petrol ürünleriyle (benzin, motorin, LPG ve madeni yağlar gibi) kok kömürü imalatının etkilendiğini bildirdi.

Hükümet döviz kurundaki hızlı yükseliş nedeniyle hemen her gün zam gelmeye başlayan benzin, motorin ve LPG fiyatlarını ÖTV indirimiyle sabitlemek zorunda kalmıştı. Merkez Bankası yaptığı bu çalışmayla döviz kurundaki hızlı yükselişin ileride enflasyonu yükselteceğini, üstelik ithal girdi kullanımının fazla olması nedeniyle enflasyonla mücadelede yeterince başarılı sonuç alınamayacağını da vurgulamış oldu.