Bugün Merkez Bankası tarafından alınacak kararın doları nasıl etkileyeceği merak ediliyor. Merkez Bankası'nın (TCMB) bugün sonuçlanacak Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının piyasalarda son dönemdeki en önemli yön belirleyici kararlardan biri olması beklenirken bankanın TL'yi destekleyecek bir faiz artışı yapacağına yönelik kuvvetlenen beklentilerle dolar/TL'de düşüş sürerken, Cumhurbaşkanı'nın faiz artışına karşı olduğu açıklamalarıyla birlikte dolar yeniden yükselişe geçti.

[timeline_template title="Dolar ne kadar oldu? " desc="Dolar/TL 6.5320/6.5328'den Euro/TL 7.6174/7.6145'ten işlem görüyor." image="" day="13" month="EYL" hour="12" minute="33" width="" height=""]

Piyasalar bugün TCMB'den kuvvetli bir politika tepkisi beklerken bankanın son açıklamasında yer alan "parasal duruş yeniden şekillendirilecektir" ifadesi ile politika bileşiminde değişiklik yaratacak başka bir adım görülüp görülmeyeceği de yakından takip ediliyor.

[old_news_related_template title="Erdoğan TESK Genel Kurulu'nda: Faiz konusunda hassasiyetim değişmedi" desc="Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TESK Genel Kurulu'nda konuşuyor. Erdoğan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararı öncesi açıklamalarda bulundu. 'Faiz konusundaki hassasiyetim aynı' diyen Erdoğan, 'Özel bankalara ne oluyor? Yüzde 50'li faiz oranları size bir şey kazandırıyor mu?' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/09/iecrop/erdogan-3_16_9_1536828599.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/erdogan-teskte-konusuyor-2624071/"]

TL'nin yılbaşından bugüne değer kaybı bugün itibarıyla yüzde 40 civarında şekillenirken bankacılar bu kaybın şirketlere ekonomiye etkisinden endişe ediyorlar.

Aralarında ünlü yatırımcı Mark Mobius'un da bulunduğu bir çok bankacı faiz artışının ekonomiye kalıcı olumlu etkisine ilişkin soru işaretlerini de dile getirirken kısa vadede ise faiz adımı atılmamasının veya düşük bir tutarda atılmasının enflasyonda, yüksek döviz borçlu şirketlere ve makro dengeler üzerinde yaratacağı endişeler de oldukça dile getiriliyor.

Gelişmekte olan ülkelerdeki yatırımlarıyla tanınan Mobius Investment Trust'tan Mark Mobius'a göre ise Türkiye'nin atması gereken adım faiz artışından ziyade ekonomiye güven duyulmasını sağlamak.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "TCMB'nin bugünkü faiz kararı TL'nin önümüzdeki dönem seyri için belki en büyük belirleyici olacak. Beklentilere bakınca 10 puana ulaşan artırım beklentileri görülüyor. Ancak bu seviyeleri gerçekçi bulmuyorum. Piyasadaki fiyatlamalara bakılırsa 200-250 baz puan altı bir adım ciddi derecede TL negatif algılanacaktır. Bunun ötesinde bir adım nötr/sınırlı pozitif, 400-500 puan üzeri bir adım ise TL'de yeni bir düşüş trendi yaratacaktır" dedi.

REUTERS-SOZCU.COM.TR