Türkiye’nin önde gelen market zincirlerinden Migros, 5 yıl önce 100 milyon TL’yi aşan yatırımla kurduğu taze et işletme merkezi MİGET ile yıllık 62 bin tona kadar üretim yapıyor. İzmir’de 41 bin metrekare alana kurulu MİGET’ten Türkiye’nin 81 iline ürün gönderdiklerini ifade eden Migros Ticaret A.Ş. İcra Kurulu Üyesi Cem Rodoslu, binden fazla besici ile anlaşmalı çalıştıklarını ve kendi etini üretip dağıtan tek perakendeci olduklarını söyledi. Hayvanların beslenmesinden bakımına her şeyi yakından takip ettiklerini anlatan Rodoslu, bu sistemle 5 yılda et satışlarını 3 katına çıkardıklarını kaydetti. Üretimlerinin yüzde 75’inin büyükbaş, yüzde 25’inin de küçükbaş olduğunu belirten Rodoslu, hayvanlara soya ve mısır değil, arpa yedirdiklerini aktardı.

4 HANEDEN 1’İ TÜKETİYOR

Tüketici güvenini sağlamanın önemine vurgu yapan Rodoslu, günümüzde her 4 haneden 1’inin sürekli Migros eti tükettiğini söyledi. MİGET’i kurmadan önce dünyanın çeşitli bölgelerindeki tesislere gidip yerinde incelediklerini anlatan Rodoslu, tüketicilerin de talepleri doğrultusunda özgün bir sistemi hayata geçirdiklerini dile getirdi. Rodoslu, “Tesisimiz içinde, uluslararası standartlardaki laboratuvarlarımızda her gün yüzlerce tahlil ve analiz yapıyoruz. Hatta Uzman Kasap ürünlerimizin soslarındaki baharatı dahi bu sürece dahil ediyoruz. Kırmızı et ürünlerimiz müşterilerimizin sofrasına ulaşana dek tam 220 kontrol noktasından geçiyor. Bunun için çalışan binlerce uzman kasabımız, veteriner hekimlerimiz ve gıda mühendislerimiz her detayı dikkate alarak inceleme ve raporlama yapıyor. Eti çiftlikten sofraya mercek altına alıyoruz” dedi. Migros’ta 3 bin kişilik özel eğitimli bir kasap ordusunun görev yaptığını belirten Rodoslu, şöyle konuştu: “Sektörümüzde büyük bir açık olan yetişmiş kasap ihtiyacına çözüm sunmak için elimizi taşın altına koyduk.

Migros Perakende Akademisi bünyesindekiGıda Teknolojileri Eğitim Merkezi’ni kurarak sektörümüzde bir ilki gerçekleştirdik. Bu merkezde, kendi kasaplarımızı kendimiz yetiştiriyoruz. Daha önce kasaplık deneyimi olmayan çalışanlarımıza tam 180 saatlik pratik kasaplık eğitimi veriyoruz. Program sonunda da kasaplık sınavlarına tabi tutarak MİGET ve Türkiye çapındaki mağazalarımızda görevlendiriyoruz. Mevcut kasaplarımıza ise mesleki bilgi ve yetkinliklerini geliştirmeleri adına eğitimler düzenliyoruz. Sektöre kazandırdığımız kasap sayısı ile Türkiye’deki kayıtlı kasapların yüzde 25’ine denk gelen bir sayıya ulaştık.”

ET MİLLİ SERVETTİR

Uzman kasaplarla fire ve atık oranlarını azalttıklarını belirten Rodoslu, etin milli servet olduğunu, ziyan etmeye haklarının olmadığını vurguladı. Soğuk zincir ve son teknoloji ambalajlama tekniği ile ürünlerin raf ömürlerini yüzde 30 artırdıklarını kaydeden Rodoslu, ürünlerin hepsinin raflarda tükendiğini ve kendilerine geri dönmediğini söyledi. Tüketicilere sakatat ürünleri de sunduklarını dile getiren Rodoslu, kesimhanelerdeki altyapı yetersizlikleri sebebiyle sakatatların yüzde 50’sinin kayba uğradığını belirtti. Rodoslu, Migros’un anlaşmalı mezbahalarda yaptığı iyileştirmelerle bu kaybın da önüne geçerek 35 milyon TL’lik sakatatı ekonomiye kazandırdığını sözlerine ekledi.

ETTE ARZ SIKINTISI YOK 

Türkiye et piyasası üzerine de açıklamalarda bulunan Migros Ticaret A.Ş. İcra Kurulu Üyesi Cem Rodoslu, şu anda bir arz sıkıntısının yaşanmadığını, talebi karşılayacak oranda üretimin olduğunu söyledi. Türkiye’de et tüketiminin arttığını ve bu durumun memnuniyet verici olduğunu anlatan Rodoslu, sağlıklı et tüketiminin gelişmesi ve enflasyonla mücadelede üzerlerine düşen görevi yapmaya hazır olduklarını kaydetti. Kırmızı ette 2017 Kasım ayı ile karşılaştırıldığında fiyat artışının olmadığını belirten Rodoslu, “Geçen yıl da kıymayı 29 TL’den satıyorduk, şu anda da öyle” dedi. Kaynağı belli et üretimi yaptıklarını ifade eden Rodoslu, bu konuda müşterilerden önemli geri dönüşler sağladıklarını dile getirdi.