Kredi notunun aşağı çekilmesinde, kurumların direncindeki süregelen kayıp ve dış şok riskinin yüksek borç ve siyasi riskler nedeniyle artmasına dikkat çekildi. Açıklamada, dış şok riskinin ise yüksek cari açık ve dış borçların yanı sıra artan siyasi riskler ve küresel faiz oranları nedeniyle yükseldiği öne sürüldü.

Türkiye Ba2 notuyla, Gürcistan, Azerbaycan ve Costa Rica gibi ülkelerle aynı seviyeye düştü.

Reuters'ın aktardığına göre; Moody's tarafından dün gece yapılan açıklamada temel yapısal reformlardaki gecikme ve para politikasının etkinliğindeki erezyona bağlı olarak kurumsal yapıdaki güç kaybı ve yüksek cari açık, yüksek dış borç, yükselen global faizler ve politik riskler çerçevesinde dış şokların yarattığı artan risklere dikkat çekildi.

[old_news_related_template title="İşte Moody's'in kararı sonrası dolarda son durum" desc="Dolar/TL Moody's'in dün Türkiye'nin kredi notunu indirmesi ardından yükselerek bu sabah 3.8085 seviyesinde bulunuyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads//2018/03/iecrop/123_16_9_1520487630.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/dolartl-ne-kadar-oldu-08-03-2018-2273466/"]

Moody's, yaptığı açıklamada "Hükümet, etkili para politikası ve temel ekonomik reforma zarar veren kısa vadeli tedbirlere odaklanmaya devam ediyor" dedi.

Açıklamada, Türkiye'nin "Ba2"ye düşürülen kredi notunun dış kırılganlıklarla baskılandığını vurgulandı. Ayrıca, cari açığın kayda değer ve sürdürülebilir şekilde düşürülmesi, bankacılık ve özel sektörün dış borçlarına yönelik vadelerin uzatılması gibi dış kırılganlıkları azaltacak değişiklerin not üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturabileceği kaydedildi.

[old_news_related_template title="Moody's'in kararına uzmanlar ne diyor?" desc="Moody's Türkiye'nin kredi notunu dün gece sürpriz bir kararla düşürdü. Ülkenin kısa vadeli ekonomi politikalarına yönelmesinin not düşürmede etkili olduğu vurgulandı. Siyasi atmosfere de gönderme yapıldı. Peki ya uzmanlar ne diyor? " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads//2018/03/iecrop/asagi-ok-2_16_9_1520491649.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/moodysin-kararina-uzmanlar-ne-diyor-2273560/"]

Moody's geçen yıl Mart ayında Türkiye'nin kredi notu görünümünü ekonomik büyüme görünümünün zayıflaması, kurumların gücünü yitirmeye devam etmesi ve ülkenin iç ile dış mali yapısı üzerindeki baskıların artmasını gerekçe göstererek "durağan"dan "negatif"e indirmiş, Ba1 olan kredi notunda ise değişiklik yapmamıştı.

 8martmoodygraf1