Sözcü Gazetesi yazarı Murat Muratoğlu Moody's'in not düşürme kararını politik bir karar olarak değerlendirdi. İşte Muratoğlu'nun yorumu:

Erdoğan, Obama ile görüştükten sonra Türkiye'nin notunu artıran Moody's in Amerika ile aramız kötü olunca düşürmesine mi şaşırıyorsun? Bu politik bir karar mı? Evet... Ntekim Moody's de bunun siyası ve politik sefillikten ileri geldiğini söylüyor; "siyasi riskler nedeniyle artması" diyor. Başka? "Kurumların direncindeki süregelen kayıp" ve "dış şok riskinin yüksek borç nedeniyle artması" diyor. Haksız mı? Değil!

[old_news_related_template title="Moody's Türkiye'nin notunu düşürdü" desc="Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notunu 'Ba1'den 'Ba2'ye düşürdü, not görünümünü 'negatif'ten 'durağan'a çevirdi. Moody's Türkiye'nin not görünümüyle ilgili olarak bir takvim açıklamamıştı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads//2018/03/iecrop/moodys-880-reuters_16_9_1520480215.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/moodys-turkiyenin-notunu-dusurdu-2273355/"]

Küresel faiz oranları yükseliyor, Türkiye'nin böyle bir ortamda gemiyi nasıl yüzdüreceği şüpheli diyor. Yalan da değil... Düşürmeseydi zaten "yatırım yapılamaz ülke" seviyesiindeydik. Düşürdü yine "yatırım yapılamaz ülke" seviyesindeyiz.
Haksız da diyemiyoruz sadece ayıp etti diyebiliyoruz!

DOLAR ETKİLENMEDİ KARAR RASYONEL DEĞİL


Gedik Yatırım Algoritmik İşlemler Müdür Yardımcısı Gizmen Nalbantlı Moody's'in kararlarının ekonominin gerçekleriyle bağdaşmadığını buna örnek olarak da doların karardan etkilenmemesini gösterdi. İşte Nalbantlı'nın açıklamaları: Rating değerlendirmesi için takvim açıklamayan Moody's, dün notu yatırım yapılabilir seviyenin 2 kademe altına düşürdü. Gerekçe olarak dış şok riskinin yüksek olması gösterilmiş. Zaten cari açık ve dış borç tarafında zayıf olduğumuz gerçek. Ama böyle bir karar alınması rasyonel değil.  Piyasa tarafına baktığımızda ise hem dolar tarafında hem de endeks tarafında kararın önemsenmediğini görüyoruz.

8martmoodygraf1