İstanbul’un küresel anlamdaki simge yapısı Ayasofya yer yıl olduğu gibi bu yıl da ziyaretçi akınına uğruyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre Turizmin dip yaptığı 2016 yılında 1 milyon 437 bin 405 kişi müzeyi ziyaret etti.

1.9 MİLYON KİŞİ ZİYARET ETTİ


2017 yılında ise turizmdeki toparlanmaya paralel olarak 1 milyon 892 bin 250 insan müzeyi ziyaret etti. Türkiye’nin en fazla ziyaret edilen müzesi ise tahmin edilebileceği gibi Topkapı sarayı oldu. 2017 yılında Topkapı Sarayı’nı 1 milyon 932 bin 726 kişi ziyaret etti. Müze kış sezonu içinde (30 Ekim-15 Nisan) saat 09:00-17:00 tarihleri arasında ziyaret edilebiliyor.

Ayasofya Fotoğraf/Depo Photos Ayasofya Fotoğraf/Depo Photos


Fakat Ayasofya özel bir izinle geceleri de açıldığı öğrenildi! A+ turizm belgesine sahip şirketler Ayasofya Müze Müdürlüğü’ne dilekçe ile başvurarak, uygun bulunması durumunda gece Ayasofya’ya turlar düzenleyebiliyorlar. Dünyaca ünlü Oprah Winfrey gibi isimler müzeyi bu şekilde gezmiş. Gece düzenlenen turlarla ilgili olarak ulaştığımız İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nde gece düzenlenen turlarla ilgili sorularımıza yanıt verecek bir muhattap bulamadık.

Ayasofya'da son yıllarda her zaman olduğu gibi restorasyon çalışmaları hızla devam ediyor. Müze'de Bizans döneminden kalma bir melek figürü geçtiğimiz yıllarda açığa çıkarılmış. Fotoğraf: Can Mumay/sozcu.com.tr Ayasofya'da son yıllarda her zaman olduğu gibi restorasyon çalışmaları hızla devam ediyor. Müze'de Bizans döneminden kalma bir melek figürü geçtiğimiz yıllarda açığa çıkarılmış. Fotoğraf: Can Mumay/sozcu.com.tr

2500 TL+ÇİFT BİLET


Müze yetkililerinden alınan bilgilere göre 2500 TL ücret artı gezdirilecek kişi başı alınan 80 TL'lik bilet ücreti (çift bilet) ödeyen firmalar Ayasofya’da gece turları düzenleyebiliyor. Ayrıca gece görev yapan müze personelinin fazla mesai ücretleri de turizm firması tarafından karşılanıyor.

‘EY SÜLEYMAN SENİ GEÇTİM’


Günümüz Ayasofya’sı İmparator Justinianos (527-565) tarafından dönemin iki önemli mimarı olan Miletos’lu (Milet) İsidoros ile Tralles’li (Aydın) Anthemios’a yaptırıldı. Tarihçi Prokopios’un aktardığına göre, 23 Şubat 532 yılında başlayan inşa, 5 yıl gibi kısa bir sürede tamamlanmış ve kilise 27 Aralık 537 yılında törenle ibadete açıldı. Kaynaklarda, Ayasofya’nın açılış günü İmparator Justinianos’un, mabedin içine girip, “Tanrım bana böyle bir ibadet yeri yapabilme fırsatı sağladığın için şükürler olsun” dedikten sonra, Kudüs’teki Hz. Süleyman Mabedi’ni kastederek “Ey Süleyman seni geçtim” diye bağırdığı belirtiliyor.

I. Justinianos I. Justinianos


Ayasofya, Fatih Sultan Mehmed’in (1451-1481) 1453’te İstanbul’u fethetmesiyle camiye çevirildi. Fetihten hemen sonra yapı güçlendirilerek en iyi şekilde korunmuş ve Osmanlı Dönemi ilaveleri ile birlikte cami olarak varlığını sürdürdü. Yapıldığı tarihten itibaren çeşitli depremlerden zarar gören yapıya, hem Doğu Roma, hem de Osmanlı Döneminde destek amacıyla payandalar yapıldı. Mimar Sinan tarafından yapılan minareler ise aynı zamanda yapıda destekleyici payanda işlevi görmekte.

Ayasofya Bakanlar Kurulu kararı ile müzeye çevrilmiş ve 1 Şubat 1935’de müze olarak, yerli ve yabancı ziyaretçilere açıldı. 1936 tarihli tapu senedine göre, Ayasofya “57 pafta, 57 ada, 7. parselde Fatih Sultan Mehmed Vakfı adına Türbe, Akaret, Muvakkithane ve Medreseden oluşan Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi” adına tapusu bulunuyor.

İŞTE MUAZZAM AYASOFYA: