Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), geçtiğimiz günlerde Nisan ayı işsizlik rakamlarını açıkladı. Resmi rakamlara göre Nisan ayında işsizlik oranı Türkiye genelinde yüzde 9.6 olarak gerçekleşti. Ancak Güneydoğu Anadolu bölgesinde bulunan Gaziantep, Kilis, Adıyaman, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş illerinde bu oranın yüzde 17’ler oranında olduğunu ifade eden DİSK’e bağlı Tekstil Sendikası Gaziantep Bölge Başkanı Nihat Bencan, bölgedeki yoğun işsizliğe göçmen ve mültecilerin kayıt dışı ve düşük ücretle çalıştırılmasının yol açtığını bildirdi.

resimid_5655419

DÖVİZDEKİ ARTIŞ KAÇAK İŞÇİ ÇALIŞTIRMAYI ARTTIRDI


Savaş nedeniyle Türkiye’ye gelen Suriyeli ve Iraklı sığınmacıların yanı sıra Afrikalı göçmenlerin de kayıt dışı ve düşük ücretle çalıştırılmalarının Türk vatandaşlarının iş bulmasını ve istihdamını zorlaştırdığını kaydeden Bencan, “Her ne kadar TÜİK, Nisan ayı iş gücü istatistiklerine göre işsizlik oranı yüzde 9,6 olarak gerçekleştiğini belirtmiş olmasına rağmen özellikle Güneydoğu illerinde işsizlik rakamları çok daha yüksek gözükmektedir. Bunun da nedeni işverenlerin kaçak bir şekilde yabancı işçi çalıştırmasıdır” dedi.

Bencan, Türkiye’nin özellikle tekstil ve gıda ve imalat sektöründe önemli bir üretim kapasitesine sahip olan Gaziantep ve Kahramanmaraş organize sanayi bölgelerinde son zamanlardaki yüksek döviz kuru nedeniyle ortaya çıkan ham madde ithalatı ve enerji maliyetlerinin artmasıyla sanayicilerin üretim maliyetini düşürmek için asgari ücretin altında ve sigortasız çalıştırılan yabancı işçileri tercih ettiklerini söyledi.

TÜRK İŞÇİLER ÇIKARTILIYOR, YABANCI İŞÇİ ALINIYOR


Sanayici ve işverenlerin ham madde ve enerjide dövize bağımlı olduğundan bunlarda herhangi bir tasarrufa gidemediklerini ve tek çare olarak işçilik giderlerini düşürebilmek için yeni alternatifler yaratmaya çalıştıklarını kaydeden Bencan, “Misafir diye adlandırılan kayıt dışı çalışmaya en uygun aday olan Suriyeli veya bir şekli ile ülkemize giriş yapmış yabancı uyruklu insanları kuralsız yasalara uygun olmayan şekilde daha fazla çalışma daha az ücret vermek sureti ile maliyet giderlerini düşürüyorlar. Bu olay önceleri fazla dikkat çekmiyordu genelde merdiven altı işletmeler veya fason çalışan küçük boyutlu üretim yapan fabrikalarında ve işletmelerde çalışıyorlardı. Ancak işin boyutu artık kurumsallaşmış marka haline gelen büyük işletmelerde fabrika kapılarına ‘Bu iş yerine geçici koruma kimlik belgesi 9 ile başlayan işçi alınacaktır’ ilanları asılmaya başlayınca değişmeye başladı.

04/04/2013 tarihli ve 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun Geçici Koruma başlıklı 91’nci maddesi hükmü gereğince hazırlanan Geçici Koruma Yönetmeliği 22 Ekim 2014 tarihli ve 29153 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu Yönetmeliğin Geçici 1’nci Maddesinin birinci fıkrası gereği; ülkemize gelen Suriyeliler ile vatansızlar ve mülteciler geçici koruma kapsamına alınmışlardır. 22/10/2014 tarihli ve 6883 sayılı Geçici Koruma Yönetmeliğinin ‘Geçici Koruma Kimlik Belgesi’ başlıklı 22’nci maddesi gereğince, kayıt işlemleri tamamlananlara, valilikler tarafından geçici koruma kimlik belgesi düzenlenmekte ve bu yabancılara 25/04/2006 tarihli ve 5490 sayılı Kanun ile 22/10/2014 tarihli ve 6883 sayılı Geçici Koruma Yönetmeliği kapsamında 9 ile başlayan yabancı kimlik numarası tahsis edilmektedir” şeklinde konuştu.

SOSYAL BARIŞ BOZULABİLİR


Bencan, bu gelişmeleri dikkate alındığında kaçak, kuralsız, kayıt dışı çalışmaların cazip hale gelmesinin özellikle Güneydoğu kentlerindeki işsizlik rakamlarını artırmasının önümüzdeki günlerde farklı sosyal olaylara sebep olacağı düşüncesiyle özellikle kayıt dışı çalışmayı durdurabilecek yeni önlemlerin alınması konusunda hükümete çağrıda bulundu.

SURİYELİLER GAZİANTEP’TE BİN 200’ÜN ÜZERİNDE ŞİRKET KURDU


Gaziantep Ticaret Odası (GTO) verilerine göre kentte kayıtlı Suriyeli firma sayısı 1200’ü aştı. GTO’ya kayıtlı yaklaşık 1500 Suriyeli üyenin işyerlerinde ise çalışanların tamamına yakını yine Suriyeli.

EĞİTİM DÜŞTÜKÇE İŞSİZLİK ARTIYOR'


En çok 20-24 yaş aralığındaki vatandaşların iş aramak için başvurduğunu belirten İŞKUR Gaziantep İl Müdürü Siraç Ekin, İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulunun 3. Olağan Toplantısında yaptığı konuşmada, kentte eğitim oranının yükselmesiyle işsizliğin düştüğünü belirterek, "İşsiz gruplar arasında en yüksek oran yüzde 54,8 ile ilköğretim ve altı düzeyinde. Yüksekokul ve üzeri eğitim düzeyinde işsiz oranı ise yüzde 18,7 oranında. Kentte ayrıca 10 bin 816 kişinin başvurusu kabul edilerek işsizlik ödeneği bağlandı" diye konuştu.