Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), Türkiye'nin ilk nükleer santrali projesi olan ve Rus Rosatom tarafından yapılacak Akkuyu Nükleer Santrali'nin birinci ünitesinin inşası için inşaat lisansı verdi. İnşaat izninin Putin’in Türkiye’de bugün Akkuyu Nükleer Santralı’nın temel atma törenine geleceği güne denk gelmesi dikkat çekti. Erdoğan’la Putin 21 Ekim 2017 tarihinde bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişlerdi. Görüşmenin gerçekleştiği gün Akkuyu Nükleer Santralı için ‘sınırlı çalışma izni’ verilmişti.

İKİ GÜN SONRA ÜRETİM LİSANSI


Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan Azerbaycan'da 13 Haziran 2017 tarihinde düzenlenen Avrupa Oyunları'nda Putin ile görüşmüştü. Görüşmeden iki gün sonra Akkuyu için 49 yıllığına üretim lisansı verilmişti.

TAEK'ten yapılan açıklamada, "Proje için önemli aşamalardan biri olan ve yaklaşık üç yıl önce başlayan inşaat lisansı sürecinin tamamlanması neticesinde, nükleer tesislere lisans verilmesine ilişkin mevzuata göre belirlenen genel ve özel koşullar yerine getirilerek Akkuyu Nükleer Santrali'nin birinci ünitesi inşası için TAEK tarafından inşaat lisansı verilmesine karar verilmiştir" denildi.

2nisannukleergraf

Santralin birinci ünitesinin temel atma töreni bugün Türkiye'yi ziyaret edecek olan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın katılacağı törende video konferans yoluyla Ankara'dan atılacak. Türkiye ile Rusya arasında sağlanan anlaşmanın ardından yaklaşık 20 milyar dolarlık yatırımla hayata geçirilmesi planlanan projede, hisselerin yüzde 100'üne sahip olan Rosatom Türkiye'den ortak almak istiyor.

2023 YILINDA DEVREYE ALINACAK


Ortaklık görüşmelerinde beklediği kadar hızlı ilerleyemeyen Rus şirketi Mart sonunda, yüzde 49 pay satışının büyük ihtimalle 2019'a kadar erteleneceğini açıklamıştı. Türkiye projenin 2023 yılında devreye alınmasını istiyor ve Rosatom da bu tarihte santralin devreye alınacağını kaydediyor. Ancak uzmanlar, santral inşaatının yedi yıl süreceğini ve santralin devreye alınmasının 2025'te mümkün olabileceğini belirtiyor.

 

[old_news_related_template title="Türkiye'nin nükleer santral haritası" desc="İstanbul’da düzenlenen Dünya Petrol Kongresi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan üçüncü nükleer santral için çalışmaların başladığını açıkladı. Daha önce iki santralin yapılacağı yer belli olmuştu. Üçüncü santral için ise İğneada'nın adı geçiyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/07/nukeee2.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/turkiyenin-nukleer-santral-haritasi-1928257/"]