Geçen yıl gerçekleşen birleşme ve satın alma işlemlerinde yabancı sayısı son 8 yılın en düşük seviyesine gerileyerek 78 işlem oldu. İşlemlerin 173’ü ise Türk yatırımcılar tarafından gerçekleştirildi. Yerli ve yabancı yatırımcı işlemlerinden oluşan yaklaşık 10 milyar dolarlık işlem hacmi ise Türkiye’nin potansiyelinin oldukça altında kaldı. Uzmanlar, OHAL olan bir ülkede yabancı yatırımların arzu edilen seviyeye gelemeyeceğine dikkat çekti.

Denetim ve danışmanlık firması Ernst&Young (E&Y) Türkiye’de 2017 yılı birleşme ve satın alma işlemleri raporunu açıkladı. Türkiye’de açıklanan birleşme satın alma işlemlerinin sayısı 251 olarak açıklanırken, değeri açıklanan 127 işlemin yarattığı toplam hacim 7.4 milyar dolarda kaldı. İşlem değeri açıklanmayanlarla birlikte bu rakamın 10 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

POTANSİYELİN ALTINDA

2016 yılında birleşme satın alma işlemlerinde 4.6 milyar dolar hacimle son altı yılın en kötü performansı gerçekleşmişti. 2017’de işlem hacminde yaşanan artışa rağmen, Türkiye’nin potansiyelinin çok altında bir performans gerçekleştiğine dikkat çekildi. Türkiye’nin jeopolitik konum başta olmak üzere çok sayıda sorunla boğuştuğunu ifade eden E&Y Türkiye Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Müşfik Cantekinler, Türkiye’nin iç meselelerinin de yatırım ortamını etkilediğini dile getirerek, “Darbe girişiminin ardından olağan üstü hal dönemi başladı. OHAL’in ne kadar devam edeceği bir iç güvenlik meselesi. Ancak tabi ki OHAL olan bir ülkede yatırımlar arzu edilen seviyeye gelemez” diye konuştu.

SURİYE ANLAŞILMIYOR

Cantekinler, 2017’de yabancı yatırımcıların ilgisinin azalmasına neden olan faktörler arasında ilk sırada bölgesel coğrafyada yaşanan olumsuzlukların yer aldığını belirtti. Suriye’de yaşananların Türkiye’yi tahmin edilenden de çok etkilediğini söyleyen Cantekinler, “Suriye meselesinde bulunduğumuz yeri yabancılar anlamak istiyor” dedi.

Kurdaki dalgalanmalardan kaynaklı Türk şirketlerinin yabancıya cazip gelmediğini ifade eden Cantekinler, ABD Merkez Bankası’nın (FED) bu yıl faizleri birden çok kez artıracağı sinyali vermesinin de kurlar üzerinde etkili olacağını belirterek, kurların yüksek seyretmesinin özellikle döviz üzerinden borçlu şirketler için bir risk oluşturduğunu kaydetti.

17szt06a_ist_izm_ant_trb_ank_adn

Hollanda ve ABD öne çıkan ülkeler oldu


Ernst&Young (E&Y) 2017 raporuna göre, işlem adedi olarak geçen yıl yerli yatırımcılar, yabancı yatırımcıları geride bırakarak 173 işlem gerçekleştirdi. Yabancı yatırımcıların işlem sayısı ise son 8 yılın en düşük seviyesine gerileyerek 78 olurken 4.6 milyar dolar işlem hacmi yarattı. Yabancıların, işlem hacminde OMV Petrol Ofisi ve Garanti Bankası’nın önemli etkisi var. Bu iki işlem dışarıda bırakıldığında yabancıların işlem hacmi 2.2 milyar dolar seviyesine geriliyor. Yerli yatırımcılar 173 işlemde 2.8 milyar dolarlık hacime ulaştı. Yabancı yatırımcılar arasında işlem hacmi dikkate alındığında Hollanda birinci sıraya yerleşirken, en fazla işlem sayısı ABD tarafından gerçekleştirildi. Fransa, Lüksemburg ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) öne çıktı.