Hükümetin ormandaki dikili ağaçların bile satılmasının önünü açan torba yasaya eklediği orman talanı resmen başladı. Bakanlar Kurulu aldığı kararla, resmi kayıtlarda ‘orman’ görünen İstanbul, İzmir, Kocaeli ve Kütahya’daki toplam 1.6 milyon metrekare alanı orman vasfından çıkarıp imara açılmak üzere Maliye Bakanlığı’na devretti. Toplam 220 futbol sahası büyüklüğündeki ormandan çıkarılan alanlar arasında İstanbul Sultanbeyli ve Maltepe, İzmir Gaziemir ve Aliağa, Kocaeli Dilovası ilçeleri gibi çok değerli yerler bulunuyor.

Yetkilerini kaybeden Bakanlar Kurulu’nun 3 Temmuz Salı günü aldığı kritik karar 8 Temmuz tarihli Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Geçtiğimiz Nisan ayında Meclis’te kabul edilen torba tasarıyla bakanlar kuruluna dilediği orman arazisini ormandan çıkarıp devlet hazinesine devretme yetkisi verilmişti. Orman Kanunu’na eklenen ek 16’ncı maddeyle sağlanan bu sınırsız yetki, Meclis’te CHP ve MHP’li milletvekillerinin eleştiri ve uyarılarına rağmen aynen kabul edilerek yasalaşmıştı.

BU İLK İCRAAT

Bakanlar Kurulu, kendisine verilen bu yetkiyi ilk olarak İstanbul, İzmir, Kocaeli ve Kütahya’daki toplam 1 milyon 616 bin 400 metrekare orman alanını, orman vasfı dışına çıkarıp Hazine’ye devrederek kullandı. Yasa gereği ormandan çıkarılan bu alana karşılık, Maliye hazinesinde kayıtlı en az 3.2 milyon metrekare alan Orman Genel Müdürlüğü’ne orman yapması için verilecek. Orman vasfından çıkarılan alanlar arasında İstanbul’un Sultanbeyli ve Maltepe ilçelerindeki toplam 216 bin 493 metrekare alan başı çekiyor. İstanbul’un yanısıra İzmir Gaziemir ve Aliağa ilçelerinde 40 bin 650 metrekare orman alanı ile Kocaeli Dilovası, Gebze ve Başiskele sınırları içerisinde bulunan 824 bin 254 bin metrekare alan orman vasfı dışına çıkarıldı. Kütahya’nın da Tavşanlı İlçesi’ndeki 535 bin metrekare orman alanı da yapılaşmaya açılmak üzere Maliye’ye geçmiş oldu.

İTİRAZ SÜRESİ 1 AY

Orman Kanunu’na eklenen ek 16’ncı maddeye göre, orman arazisinden çıkarılan bu alanlar yasa gereği sadece 1 hafta süreyle ilanda kalacak ve karara en geç 1 ay içerisinde itiraz edilebilecek. 1 aylık sürenin sonunda hiçbir itiraz hakkı kalmayacak. Yeni düzenlemeye göre Bakanlar Kurulu’nun bir orman alanını orman dışına çıkarırken, üzerinde yerleşim yeri bulunan ya da yerleşim yeri oluşturulması uygun olan alanları seçmesi gerekiyor.

İSTER EV YAP İSTER AVM

Yasa gereği orman alanlarında yapılaşmaya izin verilmiyor, orman sınırları içinde olan bu alanlar başkalarına satılamıyor, devredilemiyor veya bağışlanamıyor. Ancak bu alanlar orman kayıtlarından düşülüp Hazine’ye devredildiğinde koruma zırhı tümden kalkıyor, bu alanlar ister özelleştirme yoluyla isterse devir, satış veya bağış gibi yöntemlerle imara açık hale geliyor. Böylece arsaların üzerine ev ya da AVM yapılabilecek hale geliyor.

basliksiz-1

Antalya ve Bodrum’da orman kalmaz


Düzenlemenin Meclis’te yapılan görüşmelerinde CHP’li Orhan Sarıbal, ormanların imara açılmasına yol açacak çok tehlikeli bir düzenleme yapılmaya çalışıldığını belirtirken, “Alanya’dan başlayıp tüm Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerindeki orman alanları risk altında. Akdeniz’in büyük bölümü makiliklerin yeşerdiği taşlık, kayalık alanlar. Eğer bu madde yasalaşırsa bütün bu alanlar yerleşime açılır” demişti. MHP’li Baki Şimşek de “Bu kadar ucu açık düzenleme olur mu? Gerçekten bir yerde ihtiyaç var ve orası için düzenleme yapıyorsanız kanuna adayı, parseli yazalım ihtiyaç karşılansın. Aksi halde kanunu böyle ucu açık çıkarırsanız her yer imara ve istismara açık hale gelir” uyarısında bulunmuştu.