Daha önce vatandaşlardan nakit para alındığı gerekçesiyle gündeme gelen Osmangazi Köprüsü'nde bir geçiş skandalı daha yaşandı. Gazeteci Mutlu Tönbekici Osmangazi Köprüsü'nden geçerken sistem, 91 TL olan geçiş ücretini okumadı. Ancak bariyerler kalktı ve geçişe izin verildi. Bariyerlerin açılması ile köprüden sorunsuz geçtiğini düşünen Tömbekici'ye daha sonra köprüden ihlalli geçtiği için, cezalar ile birlikte 458 TL 25 kuruşluk bir fatura geldi.

Borcundan dolayı icraya verildiğini söyleyen Tönbekici, icra müdürlüğüne gittiğinde avukat ve malzeme masrafı ile birlikte cezasının bin 53 lira 37 kuruşa çıktığını belirtti. Tönbekici yaşadıklarını sosyal medya hesabı üzerinden paylaşarak tepki gösterdi.

Vatandaş tahsil edilen cezanın faturasını paylaştı Vatandaş tahsil edilen cezanın faturasını paylaştı



OTOYOL AŞ'DEN AÇIKLAMA GELDİ

Yaşanan olay hakkında Otoyol AŞ'den açıklama geldi. Şirket açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

18 Haziran 2018 tarihinde Köprü Hersek (İstanbul yönü) gişelerinde Sn. Tönbekici’nin etiket hesap bakiyesinin yetersiz olması nedeniyle etiket hesabından tahsilat yapılamadığı, bu nedenle bariyerin açılmadığı, gişede ödeme yapmayı da tercih etmemesi üzerine, Sn. Tönbekici’nin gişe görevlisinden İhlalli Geçiş Bildirimi ve üzerinde “Ödemesiz” olduğu yazan yazar kasa fişini alarak geçiş yaptığı görülmektedir. Yani bariyerin otomatik olarak açılması ve Sn. Tönbekici’nin farkına varmadan geçmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Hem hesap bakiyesi yetersiz olduğu için bariyer açılmamış, hem de Sn. Tönbekici ihlalli (ödemesiz) geçiş yaptığını bilerek ilgili belgeleri gişe görevlisinden teslim almıştır.

İhlalli (ödemesiz) geçişi takip eden 15 gün içerisinde her gün düzenli olarak Sn. Tönbekici’nin etiket hesabından yapılan otomatik sorgu sırasında da yine hesap bakiyesinin geçişi karşılamak için yetersiz olması nedeniyle tahsilat yapılamamıştır. Tahsilatın gerçekleşememesi üzerine Sn. Tönbekici’nin adresine İhlalli Geçiş İhtarnamesi gönderilerek ödemesiz geçişi takip eden 15 gün içerisinde geçiş ücretini ödemediği için cezalı durumu düştüğü, geçiş ücreti ve dört katı cezanın toplam tutarını
ödemekte gecikmesi durumunda takip eden süreçte geçiş ücreti ve ceza toplamı ile birlikte takip süreci dahilinde oluşacak tebligat, yargılama ve takip masrafları, avukatlık ücreti ve işleyecek yasal faizin de takip ve tahsil edileceği bildirilmiştir.

DAHA ÖNCE PROBLEM YAŞANMIŞTI

Daha önce bayram tatili nedeniyle Osmangazi Köprüsü'nden geçen bir çok vatandaş kartlarında para olduğu halde HGS ve OGS gişelerinde görevliler tarafından kendilerinden nakit para alındığını söyleyerek sosyal medyada tepkilerini ortaya koymuştu.

Geçen mart ayında da Osmangazi Köprüsü'nde 'HGS sistemi arızalı' diyerek vatandaştan nakit para veya kredi kartı istendiği iddia edilmişti. Köprünün işletmecisi Otoyol AŞ'den sozcu.com.tr'ye yaptığı açıklamada, "Açıklama yapamıyoruz Karayolları'na sorun" denilmişti.