Merkez Bankası dolara müdahale etmekte geç kaldı mı?

Evet, kesinlikle. 16 mayısta kısa bir açıklama yaparak “döviz kurunun yakından takip edildiğini, enflasyon görünümüne olası etkiler dikkate alınarak gerekenin yapılacağını” belirtmişti. O tarihte kur şoku yeterince güçlüydü ama dün iyice ipin ucu kaçtı.

Doların bu kadar yükselmesinde sizce iç gelişmeler mi yoksa dış gelişmeler mi etkili?

Bu soruyu daha ziyade kim TL’den dövize geçiyor diye okumayı tercih ediyorum: İki hafta öncesine kadar haftalık seramaye hareketleri yabanci yatırımcıların fazla çıkış yapmadığını söylüyordu. Daha çok veriler TL’den dövize geçiyordu. Ancak geçen hafta özellikle de bu hafta yabancıların da çıkış yaptığı anlaşılıyor. Bu perşembe ve gelecek Perşembe haftalık sermaye hareketleri rakamlarına yayınlayınca göreceğiz.

Özelikle erken seçim kararının ardından TL'deki %18'lik değer kaybını spekülatif buluyor musunuz?

Spekülasyonu nasıl tanımladığınıza bağlı bir dış komplo olduğunu iddia etmek abes. Belirttiğim gibi yüzbinlerce TC vatandaşının dövize geçmesini nasıl izah edeceksiniz? Spekülatör yatırımcılar çeşitli varlık fiyatlarında (döviz, tahvil, hisse senedi) büyük fiyat hareketlerinin olduğu bir ortamda bu hareketlerin kısa vadeli iniş çıkışlarını kestirebiliyorlar ya da kestirdiklerini zannediyorlarsa para kazanmak için al-sat-al davranışı sergilerler. Ancak son bir kaç haftadır döviz piyasasında yaşanan bana göre esasen açık piyasa ekonomisinin korunacağına diğer ifadeyle oyunun kurallarına göre oynanmaya devam edeceğine dair güvenin tamamen kaybolması ile ilgili. Cumhurbaşkanı’nın Londra temasları ve açıklamaları güvenin yitirilmesinde maalesef çok etkili oldu.

Emekliye bin'er TL ikramiye gibi bütçeyi zorlayacak adımlar uzun vadede bizi nasıl etkiler?

Bu soru bence mevcut koşullarda anlamını yetirdi.