Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Marmaris Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Suat Esin, Rusya ile Ukrayna arasında savaş çıkmazsa 2019’da Muğla’ya 4 milyon turist beklediklerini söyledi.

2018 yılının ilk 10 ayında Muğla’ya toplam 2 milyon 606 bin 930 kişi geldi. İlk sırayı 964 bin 783 ile İngilizler alırken Rusya 390 bin 45ile ikinci, Ukrayna159 bin 18 ile üçüncü oldu.

Sözcü’ye konuşan Suat Esin, siyasi ve ekonomik bir durumun yaşanmaması halinde Türkiye’ye önümüzdeki yıl 4 milyon civarında turist beklediklerini söyledi.

Esin “Muğla’ya gelen turist sayısı sıralamasında Rusya ile Ukrayna iki ve üçüncü sırada. İlk 10 ayda bu iki ülkeden Muğla’ya gelen turist sayısı 549 bin 63. Eğer aralarındaki gerginlik savaşa dönerse bundan ülkemiz de zarar görür. Savaş olmazsa bu ülkelerden önümüzdeki yıl yüzde 30 daha fazla turist bekleniyor” dedi.

[caption id="attachment_2775709" align="alignnone" width="1024"]Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Marmaris Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Suat Esin Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Marmaris Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Suat Esin[/caption]

İRAN'DA DÜŞÜŞ, ORTA DOĞU'DA ARTIŞ VAR


Suat Esin önceki yıllara oranla İran’dan Muğla’ya gelen turist sayısında düşüş olduğunu belirterek “Muğla’ya İngilizlerin fazla gelmesi Orta Doğu turistinin azalmasına neden oldu. Ama 2019’da özellikle Orta Doğu’dan iyi bir artış bekliyoruz. Şu andaki görüntü ve rezervasyonlar bunu gösteriyor. Avrupalı turist profili genelde 6 ay geziyor. Diğer ülke yaşayanları ise senenin belli aylarında tura çıkıyor. Rus ve Ukraynalılar genelde her şey dahil geliyor ve otelden fazla çıkmıyor. İngilizler oda kahvaltı gelerek alış veriş yaparak esnafa da para kazandırıyor” diye konuştu.

MARMARİS'İN ALT YAPISI MÜKEMMEL


Özellikle Marmaris’te turizmin 12 aya yayılması gerektiğinin de üzerinde duran Suat Esin şöyle devam etti: “Marmaris’te alt yapı mükemmel. Ne kadar yağmur yağarsa yağsın artık eskisi gibi sıkıntı olmuyor. Kış aylarında havalar mükemmel geçiyor. Bu nedenle Marmaris’te turizmin 12 aya yayılmaması için hiçbir neden yok. Kongre ve spor turizmi başta olmak üzere sağlık turizmi gelişebilir. Ayrıca deniz turizmi için koylarımızı çok iyi tanıtmalıyız. Türkiye'nin bin 480 kilometreyle en uzun kıyı şeridine sahip ili Muğla. Tarihi, kültürel değerleri ve doğal güzelliklerinin hepsinin aynı yerde olduğu en önemli ilimiz. Göcek, Dalaman ve Gökova koyları artık Avrupa’da revaçta. Daha fazla tanıtım gerekiyor”

"HER ŞEY DAHİLDEN VAZGEÇMELİYİZ"


Nitelikli turistin gelmesi için mutlaka her şey dahil sisteminden vazgeçmek zorunda olunduğunu savunan Suat Esin “İtalya, Yunanistan ve İspanya her şey dahil sisteminden vazgeçti ve büyük nefes aldı. Acil olarak oda kahvaltı, en fazla yarım pansiyona dönmeliyiz” diye konuştu.