Samsun'dan en fazla ihracat Hollanda'ya yapılırken, ithalatta Rusya ilk sırada yer aldı. TÜİK Samsun Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, 2018 yılımım ilk 6 ayında ketten 40,9 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştirildi. İhracat değeri bir önceki yıla göre (34,7 milyon dolar) yüzde 17,7 artış gösterdi. Diğer taraffan Samsun'da 50,9 milyon dolar değerinde ithalat yapıldı. İthalat değeri bir önceki yılın aynı zaman dilimine göre (73,6 milyon dolar) yüzde 30,9 azaldı.

EN FAZLA İTHALAT RUSYA'DAN GERÇEKLEŞTİRİLDİ


Yapılan açıklamada Samsun'dan fazla ihracat 6,9 milyon dolarla Hollanda'ya yapılırken, bu ülkeyi 3,9 milyon dolarla Almanya ve 2,2 milyon dolarla Gürcistan izledi. En fazla ithalat ise 17,9 milyon dolarla Rusya'dan gerçekleştirildi. Bu ülkeyi 14,2 milyon dolarla Almanya ve 3,8 milyon dolarla Brezilya izledi.

2018 Haziran ayında Samsun'dan yapılan ihracat ürünlerin de ilk sırayı 5,1 milyon dolar değeri ile kauçuk ve kauçuktan eşyalar alırken, bunu 5 milyon dolar ile balıklar, kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar ve suda yaşayan diğer omurgasız hayvanlar, 4,5 milyon dolarla kazanlar, makineler, mekanik cihazlar ve aletler, nükleer reaktörler, bunların aksam ve parçaları izledi. Kentte yapılan ithalatta ise ilk sırayı 11,9 milyon dolar değeri ile demir ve çelik aldı. Bu değeri 9,1 milyon dolarla hububat, 6,3 milyon dolarla mineral yakıtlar, mineral yağlar ve bunların damıtılmasından elde edilen ürünler, bitümenli maddeler, mineral mumlar izledi.