Denizlerde av sezonu sona erdi. 1 Eylül'de başlayan sezonunun ilk günlerinin Kurban Bayramı'na denk geldiği bu senede balıkçılar, sezonun genelinde umduğunu bulamadı. Avlanan balık miktarının az olması fiyatlara da yansıdı.

"KÜRESEL ISINMA GÖÇ YOLLARINI DEĞİŞTİRDİ"


Sozcu.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Ramazan Özkaya bölgesel olarak bakıldığında Ege'de verimli bir sezon geçirildiğini ama genel olarak bu sene balıkçıların aradığını bulamadığını söyledi.

"Karadeniz hamsi açısından umduğunu bulamadı." diyen Özkaya, bunun farklı sebepleri olduğundan bahsetti. Özellikle küresel ısınmadan kaynaklı balıkların göç yollarının değiştiğini belirten Özkaya, "Bunun yanında hamsiler istenilen boya ulaşmadı. Dolayısı ile avlanan balığın miktarı azaldı. Bu da arz talebe bağlı olarak fiyatların yükselmesine neden oldu." açıklamasında bulundu.

EGE VE MARMARA'DA DURUM DAHA İYİ


"Yani özetlemek gerekirse bu sezon balıkçılarımız aradığını bulamadı." diyen Özkaya, "Stoklarımız da gittikçe azalıyor. Tam beklediğimizi bulduk dersek doğru olmaz. Ama bölgesel anlamda Ege ve Marmara'da durum daha olumluydu." ifadelerini kullandı.

16nisanbalikgraf2

KARADENİZ'DEN 30 TEKNE


Karadeniz’de yeni sezona ‘Vira bismillah’ diyerek başlayan ancak balık avında umduğunu bulamayan balıkçılar geçen sezonlara oranla en kısır dönemlerini yaşamıştı. Avlanmada yaşanan sıkıntılar ve beraberinde de balık fiyatlarının tezgâhlara yüksek olarak yansımasıyla kötü günler geçiren balıkçılar, teknelerinin rotalarını Okyanus ülkelerine çevirmişti. Trabzon'dan yola çıkan 30 tekne sahibi Moritanya, 5'i Nijerya, 25'i ise Rusya ve Gürcistan karasularına yönelmişti.

[old_news_related_template title="Av yasağı bitti piyasa dengesini bulamadı" desc="1 Eylül'de av yasağının bitmesiyle birlikte balıkçılar denizlere açılıp 'vira bismillah' dedi. Ancak bu yıl av yasağının kurban bayramının 1'inci gününe denk gelmesinden dolayı balıkçı tekneleri balık avına hemen başlayamadı. Balıklar 2 gün geç avlanırken, bu durum İstanbul'un balık piyasasını bir hayli dengesizleştirdi. Sozcu.com.tr balık fiyatlarını yerinde inceledi. Garibanın protein deposu olarak bilinen hamsi 20 TL'den satılıyor. Kurban Bayramı yüzünden piyasa henüz dengesini bulamadı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/09/balik3.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/balikcilar-uzgun-1998745/"]