SGK Aktivasyon nedir? SGK aktivasyon için gerekli belgeler nelerdir? Tüm soruların cevaplarını detayları ile birlikte haberimizde bulabilirsiniz...

SGK AKTİVASYON NEDİR?

Yeni işe başlayıp 30 gün primi ödenen sigortalının hastane ve eczane ihtiyaçlarını aktif hale getirilip sağlık hizmeti alma hakkına sağlık aktivasyonu denir. Aktivasyon işlemizi yapmadan sağlık hizmetlerinden faydalanamazsınız.

SGK aktivasyon işlemi ile birlikte, işe yeni başlayıp da 30 günlük sigorta primini yatırmış olan kişinin sağlık güvencesinden yararlanması için gerekli olan aktivasyon yapılmış olur.

SGK aktivasyon işleminde, sadece çalışanı değil aynı zamanda çalışan kişinin bakmak ile yükümlü olduğu kişileri ilgilendiren bir takım ayrıntılar bulunmaktadır. Aktivasyon işlemini tamamladığınızda ve sağlık güvenceniz aktif hale geldiğinde ilk olarak sigortalı kişinin hastane ve eczane masrafları belirtilen miktarlarda karşılanmaktadır. Ayrıca, sigortalı kişiye ait olan bu sağlık güvencesinden, belirtilen şartlar tamamlandığı takdirde, bakmak ile yükümlü olduğu aile fertleri de yararlanabilmektedir. Bu şartlar ise şöyledir:

- Kişinin bakmakla yükümlü olduğu 18 yaşından küçük çocukları için, sağlık güvencesinden yararlanma durumları otomatik olarak düzenlenmektedir. Bu durum için özel bir işleme gerek yoktur.

- Kişinin bakmak ile yükümlü olduğu çocukları 18 ile 25 yaşları arasında ise, anne ya da baba üzerinden sağlık güvencesi seçmeleri gereklidir.

- 25 yaşını aşan çocukların bu sağlık güvencesinden yararlanma hakları ortadan kalkacaktır.

- Sağlık güvencesi için aktivasyon yaptırmış olan kişi, birlikte yaşadığı anne ya da babası için sağlık güvencesinden yararlanma başvurusu yapabilmektedir.

- Kız çocuklar için özel bir şart olarak, 18 yaşını geçmiş olan kız çocuklar babaları üzerinden olan sağlık güvencesinden, herhangi bir şekilde sigortalı bir işe girmedikleri takdirde yararlanabileceklerdir.

- Kişinin eşi için sağlık güvencesi yine otomatik olarak yapılmakta olduğundan, özel bir işleme gerek yoktur.

SGK AKTİVASYONU İÇİN GEREKLİ BELGELER

Sağlık aktivasyon işlemleri için istenen belgeler şunlardır:

- Sağlık Yardımı Talep Ve Taahhüt Belgesi

- Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği

- Öğrenci Belgesi

- Sağlık Kurulu Raporu

- Geçici Kimlik Numarası ve İkamet İzni

[old_news_related_template title="SGK evrak kapandı ne demek? Tahsis numarası ne işe yarar?" desc="Emekli olmak için başvuru yapmış olan birçok vatandaşın merak ettiği SGK evrak kapandı ne demek? Tahsis numarası ne işe yarar? Merak edilen tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/07/iecrop/emekli2-iha-1_16_9_1531804893.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/sgk-evrak-kapandi-ne-demek-tahsis-numarasi-ne-ise-yarar-oub1-2524414/"]

[old_news_related_template title="SGK toplu para ödeme nasıl yapılıyor? SGK toplu para hesaplama..." desc="Emeklilik için yaşı doldurmasına rağmen primlerini tamamlayamayan ve tamamlama ihtimali bulunmayan sigortalılar ödenen primleri SGK’dan toplu olarak geri alabilirler. Peki, SGK'dan toplu para nasıl alınır? SGK toplu para hesaplama ve merak ettiğiniz tüm soruların cevapları haberimizde..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/06/iecrop/sgk-toplu-para-odeme_16_9_1530251665.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/sgk-toplu-para-odeme-nasil-yapiliyor-sgk-toplu-para-hesaplama-oub1-2493448/"]