Sigortalı olarak çalışanların hastalanması, meslek hastalığına yakalanması ya da iş kazası geçirmesi durumlarında, SGK tarafından bu süreçte mağdur olmamanız için size yapılan ödemeye rapor parası(İş Göremezlik Ödemesi) denmektedir. Ancak, SGK tarafından iş göremezlik ödemesi almanız için gerçekten de hastalığınızı kanıtlayacak bir rapor sunmanız gerekmektedir. Rapor aldığınız bu sürelerde de işveren tarafından maaşınız ödenmez. Bu süre boyunca ödemeniz Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılır. Bir diğer önemli husus da, bu hastalık olmadan önce 90 gün prim yatırmış olmanız gerekir.

RAPOR PARASI NE ZAMAN YATAR? (2018)

Raporun sahibi kişi rapor parası için işlemlerin başlatılması açısından almış olduğu raporu direkt olarak çalışmış olduğu kuruma iletmelidir. Rapor iş yerine ne kadar çabuk ulaşırsa sisteme rapor blgisi o denli çabuk girilir. İş yerine ulaşan raporu işveren SGK’YA bildirmekle sorumludur. Bu bildirimin ardından SGK tarafından, çalışanların ödemeleri en geç 15 gün içerisinde PTT ye gönderilmektedir. Eğer SGK sisteminde tanımlı banka hesabınız varsa ödemeniz sistemde tanımlı banka hesabınıza gönderilir. PTT’ye gönderilen iş göremezlik ödemenizi ödeme tarihinden itibaren 2 ay içerisinde almamanız halinde ödemeniz SGK’ya iade edilecek ve emanet hesaplarına aktarılacaktır.

SGK şahıs ödemeleri banka hesabı sistemine tanımlanabilecek banka hesapları;

Ziraat Bankası,
Halk Bank,
Vakıf Bank,
Akbank,
Burgan Bank,
Fiba Banka,
Şeker Bank,
T.Ekonomi Bankası,
Garanti Bankası.

Kesin olarak rapor ücretinizin ne zaman ödeneceğini öğrenmek için; rapor tarihlerinizle birlikte ALO 170’i arayabilirsiniz.

4A VE 4B İŞ GÖREMEZLİK ÖDEMESİ NASIL ÖĞRENİLİR?

İş göremezlik sorgulama işlemini e devlet sisteminden öğrenmek için öncelikle yapmanız gereken size en yakın bir PTT şubesinden e-Devlet şifresi almaktır. PTT şubesine gittiğinizde üzerinde T.C. Kimlik numarasının bulunduğu fotoğraflı kimliğin(nüfus cüzdanı, evlilik cüzdanı, pasaport ve ehliyet, avukat kimlik kartı, mavi kart, ikamet tezkeresi, hakim ve savcı kimlik kartları, süresi dolmamış (geçerli) çalışma izin kartı) ibraz edilerek alabilirsiniz.

Şifrenizi PTT şubelerinden 2 TL karşılığında edinebilirsiniz. daha sonra E-Devlet 4A/4B iş göremezlik ödemesi görme işlemi için yapmanız gereken; (https://www.turkiye.gov.tr/4ab-isgoremezlik-odemesi-gorme) linkine tıklayarak T.C. numaranız ve E devlet şifresi ile kimlik doğrulama işleminizi yaparak, e-Devlet sisteminde Sosyal Güvenlik Kurumu/Ortak Hizmetler/4a-4b işgöremezlik ödemesi sorgulama menüsünden ödeme sorgulamasını kolayca yapabilirsiniz.

[old_news_related_template title="SGK 4A ve 4B iş göremezlik ödemesi nasıl öğrenilir?" desc="İşgörmezlik ödeme şartları, SGK işgöremezlik ödemesi nasıl ve nereden alınır? 4A/4B iş göremezlik ödemesi görmek için yapılacak işlem/işlemler nelerdir? Haberimizde bu sorulara tüm detaylarıyla cevap bulabilirsiniz..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/03/iecrop/para-depo-photos_16_9_1522229191.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/sgk-4a-ve-4b-is-goremezlik-odemesi-nasil-ogrenilir-2315664/"]

[old_news_related_template title="Yıllık izin süreleri İş Kanunu'nda kaç gündür? SGK izin yönetmeliği" desc="Yaz döneminin yaklaşması ve erken rezervasyon kampanyalarının başlaması ile çalışanlar yıllık izin sürelerini hesaplamaya başladı. Yıllık ücretli izin hakkı İş Kanununa tabi olarak çalışan işçilere uygulanır. Bunun için işçinin iş sözleşmesine dayanarak bir işte ücret karşılığı çalışması gerekir. Yıllık izin nedir? İş Kanunu yıllık izin süreleri ne kadar? Yıllık ücretli izin yönetmeliği ne diyor? Tüm detayları buradan öğrenebilirsiniz" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/03/iecrop/tatil_16_9_1522141881.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/yillik-izin-sureleri-is-kanununda-kac-gundur-sgk-izin-yonetmeligi-2313228/"]

[old_news_related_template title="SGK tescil ve hizmet dökümü nedir? İsimden sorgulama nasıl yapılır?" desc="Sigortalı olarak çalışan vatandaşlar, sigortalarının ne durumda olduğunu, aktif ya da pasif olup olmadığını, sigortanın açılıp açılmadığını öğrenmek için SGK Tescil ve Hizmet Dökümü uygulamasını e-Devlet üzerinden kontrol edebilirler. Şimdi size, SGK tescil ve hizmet dökümü nedir?, İsimden sorgulama nasıl yapılır? ve SGK hizmet dökümü nasıl görüntülenir? açıklamaya çalışalım..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/03/iecrop/sgk-1_16_9_1521713364_16_9_1522049899.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/sgk-tescil-ve-hizmet-dokumu-nedir-isimden-sorgulama-nasil-yapilir-2310532/"]