Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Ocak ayı tüketici fiyatları enflasyon verilerinin ardından yaptığı yazılı açıklamada şöyle dedi: "Enflasyonla mücadelede gösterdiğimiz kararlılığın meyvelerini almaya başladık. Enflasyon Ocak ayında yıllık yüzde 10.35 olarak gerçekleşmiştir. Bu rakam, geçen yıl enflasyonun zirve seviyesinden 263 baz puan ve yıl sonu seviyesinden 157 baz puan daha düşüktür. Enflasyonu en kısa zamanda tek haneli seviyelere çekmek için çabalarımızı artıracağız ve gerekli adımları atmaya devam edeceğiz."

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre tüketici fiyatları enflasyonu Ocak'ta yüzde 1.02 arttı ve yıllık enflasyon yüzde 11.92'den yüzde 10.35'e geriledi.

[old_news_related_template title="Ocak ayı enflasyon rakamları belli oldu" desc="Ocak ayı enflasyon rakamları açıklandı. Buna göre enflasyon Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 1,02, 2017 yılının ocak ayına göre ise yüzde 10.35 artış gösterdi. Fiyatı en çok artan ürün ocak ayında yüzde 25.11 ile salatalık olurken, ikinci ürün yüzde 25 ile köprü geçiş ücreti, üçüncü ürün yüzde 23.17 otoban geçiş ücreti oldu. Kış aylarında salatalık tüketmesek de olur ancak, köprü ve otobanlardan geçmemek mümkün değil. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/02/dfgdfg.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/son-dakika-ocak-ayi-enflasyon-rakamlari-belli-oldu-2203963/"]

"Para politikasının kararlı duruşu ve yapısal reformlardaki adımlarımız bir yansıması olarak önümüzdeki dönemde kurdaki göreli istikrarın da enflasyondaki düşüşe katkı vermesini bekliyoruz" diyen Şimşek, bu çerçevede çekirdek enflasyon göstergelerinin önümüzdeki dönemde kademeli olarak azalacağını tahmin ettiklerini belirtti.

[old_news_related_template title="Avrasya Tüneli: İki kıtayı bağlayan en büyük zam" desc="KDV indirimi yapılmasına rağmen Avrasya Tüneli’ne yapılan zam yıllık enflasyonu geçti. Yüzde 15.6’lık zam vatandaşın büyük tepkisine neden oldu. Dün köprüden 21 TL’lik tarife ile geçenler 81 bin TL fazladan ödedi. Özel sektörün yaptığı köprüler ve tünelden yüzde 8 KDV alınıyor. Çünkü bu projeler cazip kılınmak isteniyor yoksa aradaki geçiş farkını vatandaş ödeyecek! Vatandaş şimdi özel sektör köprüleri için yapılan kolaylığı 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde de bekliyor. Yüzde 18'lik KDV'nin düşürülmesini istiyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/02/avsrasya-1-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/avrasya-tuneli-iki-kitayi-baglayan-en-buyuk-zam-2199757/"]

Gıda Komitesi çalışmalarının orta ve uzun vadede enflasyondaki oynaklığı belirgin ölçüde azaltacağını belirten Şimşek, son dönemde ürün ihtisas borsası çalışmaları başta olmak üzere bu yönde yapısal nitelikte önemli kararlar alındığını belirtti.

"Para ve maliye politikaları eşgüdümü çerçevesinde kamu fiyat ayarlamalarında azami hassasiyet göstermekteyiz" diyen Şimşek Avrasya tüneli geçiş ücretlerinde yapılan KDV indiriminin bu desteğin bir yansıması oluğunu belirterek, "Böylelikle ulaşım maliyetleri üzerinden de dezenflasyona katkı veriyoruz" dedi.

Avrasya tünelinden geçişlerdeki KDV yüzde 18'den yüzde 8'e indirildi. Bu adımla birlikte Şubat ayı başında 16.6 TL'den 21 TL'ye yükseltilen geçiş ücreti de 19.2 TL'ye çekişmiş oldu.

[custom_content title=" Dezenflasyon nedir?" desc="Dezenflasyon; fiyat artış hızının, yani enflasyon oranın zaman içinde azalması anlamına geliyor. Yüksek enflasyondan düşük enflasyona geçiş sırasında yaşanan düşen enflasyon sürecini ifade eder."]

REUTERS