BDDK Banka ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte iki kritik değişiklik yaptı. BBDK daha önce şirketlerle esnaftan gelen talepler doğrultusunda kurumsal kredi kartlarıyla yapılan mal ve hizmet alımlarıyla nakit çekimlerinde, taksit sınırlamasını kaldırmıştı. Böylece kurumsal kredi kartı kullanan şirketlerle küçük esnafın kartla yaptığı alış verişi uzun vadelere yayarak ödemesine imkan sağlanmıştı.

Ancak BDDK, yönetmelikte yaptığı yeni ve sürpriz bir değişiklikle bu kez, sınırsız taksitlendirme imkanına son verdi. Yeni düzenleme göre artık kurumsal kredi kartı kullanan şirketlerle, küçük esnaf yaptıkları mal ve hizmet alımlarıyla nakit çekimlerinde en fazla 12 ay taksitlendirme yapabilecekler.

[old_news_related_template title="Büyük şirketlere döviz bildirim zorluluğu" desc="Kamu kurumlarına ithalat, döviz geliri olmayan küçük firmalara ise dövizle borçlanma yasağı getiren hükümet şimdi de büyük şirketleri adeta döviz ablukasına aldı. Yılda 15 milyon dolar ve daha üzerinde döviz kredisi kullanan tüm şirketler bundan sonra aldıkları borcu kuruşu kuruşuna Merkez Bankası’na bildirecekler. Merkez’e bilgi vermeyen şirketlere ceza yağacak. Yeni uygulamadan 2 bin 118 büyük şirketin etkileneceği hesaplandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads//2018/02/iecrop/3ph12hp213hp_16_9_1518861379.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/buyuk-sirketlere-doviz-ablukasi-2227081/"]

ESNAF SIKINTI YAŞAYACAK


BDDK’nın ticari işlemlere taksit sınırı getirmesinde bu hakkın suiistimal edilmeye başlanması ve taksitlendirilmiş borcun giderek artmasının etkili olduğu belirtiliyor. Ancak yeni sınırlama nedeniyle özellikle küçük esnafın aldığı malı uzun vadeli taksitlendirmede sıkıntı yaşayacağı ifade ediliyor. Merkez Bankası da cumartesi günü aldığı kararla asgari tutarda ödemelere uygulanan kredi kartı akdi faiz oranını yüzde 1.84’ten yüzde 2.02’ye, kredi kartı gecikme faizini de yüzde 2.34’ten yüzde 2.52’ye yükseltmişti.

İSTEYEN LİMİTİ DÜŞÜRECEK


BDDK, şirketlerin yanı sıra bireysel kart müşterileriyle kurumsal kredi kartı kullananlara kredi kartı limitini aşağı çekme imkanı da getirdi. Buna göre, artık kart sahipleri bankalara başvurarak kredi kartı limitini veya toplam kart limitinin azaltılmasını talep edebilecek. Bankalar, kart sahibinin bu talebini en geç 7 gün içinde yerine getirecek. Yeni yönetmeliğe göre ayrıca bankalar limit azaltma taleplerini işleme almadan önce, kart sahibinden talebinin ilgili kart limitini veya toplam kart limitini azaltmaya yönelik olduğuna ilişkin açık beyan da alacaklar.