Blackrock gelişmekte olan ülke piyasaları portföy yönetimi birimi başkanı Trigo Paz Blackrock'un son dönemdeki satış baskısının ardından geçen hafta Türkiye'nin dolar ve euro cinsi tahvillerini ve TL aldığını belirtti.

Blackrock'un Paz yönetiminde gelişmekte olan kredi piyasalarında 29 milyar dolar portföyü bulunuyor.

Paz "Geçen hafta Türkiye'ye yatırım yaptık... Şimdi TL ve dolar cinsi tahvillerinden memnunuz, ancak faiz oranlarından memnun değiliz, çünkü... faiz oranlarıyla ilgili olarak hala enflasyonun istikrara kavuşturulması gereken bir durum olduğu için bu konuya girmek için çok erken" dedi.

"BLACKROCK ALMIŞKEN BAŞKASI DA SATMIŞ OLABİLİR"


GCM Forex Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan konu hakkında sozcu.com.tr'ye açıklamalarda bulundu. Zaten tahvil faizleri 2 ve 10 yıllıklarda tüm zamanların en yüksek seviyelerine çıkması kapsamında aşırı bir risk fiyatlaması vardı, dolayısıyla uygun zaman ve yerde alınan taktiksel bir pozisyon olarak yorumlayabiliriz." diyen Enver Erkan şöyle konuştu:

Haliyle son dönemdeki satış baskısının aşırı olması kanısıyla gelen alımlarda etkili olmuş olabilir. Ancak her alışın bir satışı olduğunu da unutmamak gerekiyor, BlackRock almışken başkası da satmış olabilir. 23 Mayıs’ta 2 yıllık %17,30, 10 yıllık %15,30 seviyesini görmüştü. 2 yıllıklar yeniden yükselişte, 10 yıllık faizde daha anlamlı bir düşüş görsek de orada da %13,8’den tekrar %14,2 seviyesine hareket görülmekte.

Ellerinde halen Türk tahvili varsa, faizlerin düşmesini isteyecekler doğal olarak. Merkez Bankası’nın politika faizi %16,5, Londra’da 1 yıllık TL faizi %18,1… Eğer Mayıs enflasyonu aylık bazda %1,5 – 2 gibi bir seviyede gelirse, yıllık enflasyonu %12,5 - 13 bandına doğru taşıyacak. Londra’da TCMB Başkanı Sn. Murat Çetinkaya yatırımcılara enflasyon yüksek gelirse faiz artırımı olabileceği sinyalini vermişti. Enflasyonun Ramazan, mevsim ve kur etkisiyle beklendiği yüksek gelme ihtimali var bu durum gerçekleşirse Merkez Bankası’nın da 100 baz puan civarında faiz artırması beklenebilir.

TAHVİL NEDİR?


Ülkeler veya şirketlerin geleceğe yönelik borçlanma senetlerine tahvil denir. Ülkeler örneğin iki yıllık borçlanma senetleri çıkarır bu senetleri satın alacaklara iki sene sonunda ana para artı faiz geliri ödemeyi taahhüt ederler. 10 yıllık Türk tahvilleri bugün yüzde 14.25 seviyesinde işlem görüyor.

REUTERS-SOZCU.COM.TR