ABD Merkez Bankası(Fed) yetkilileri ekonomik büyümeye ilişkin tahminlerini yükseltti. Fed'in açıkladığı 'Ekonomik Projeksiyon' raporuna göre, 2018 yılı için büyüme tahmini yüzde 2,5'ten yüzde 2,7'ye çıktı. Banka gelecek yıl için büyüme tahminini yüzde 2,1'den 2,4'e yükseltirken, 2020 beklentisini yüzde 2,0, uzun dönem beklentisini yüzde 1,8  olarak korudu.

Banka'nın bu yıl için işsizlik oranı tahmini yüzde 3,9'dan yüzde 3,8'e, 2019 beklentisi yüzde 3,9'dan yüzde 3,6'ya, 2020 beklentisi yüzde 4,0'dan yüzde 3,6'ya, uçun dönem beklentisi yüzde 4,6'dan yüzde 4,5'e çekildi.

İKİ FAİZ ARTIRIMI DAHA BEKLENİYOR


Fed 2018'de iki 2019'da ise üç faiz artırımı daha bekliyor. Kararın ardından dolar/TL ciddi bir hareket göstermedi. saat 21:05'te dolar/TL 3.9296/3.9321 seviyesinden işlem görüyor

BİR ÖNCEKİ TOPLANTIDA NELER OLMUŞTU?


Fed, son olarak 31 Ocak 2018'de faizlerde değişikliğe gitmemişti. Fed politika faizini 1.25-1.50 bandında sabit bırakmıştı. Herhangi bir açıklama yapılmamıştı. 100 yıllık Fed tarihinin ilk kadını Başkanı olan Janet Yellen'ın görev süresi 3 Şubat 2018'de dolmuştu.

fed1-reuters

HEDEF YÜZDE 2 ENFLASYON


Fed Başkanı Jerome Powell düzenlediği basın toplantısında kademeli faiz artışı politikası ile uyumlu bir adım attıklarını belirtti. Powell, "Fed her zaman yüzde 2 enflasyon hedefinin peşinde" diye konuştu.

'YUMUŞAK BİR YORUM YOK'


İntegral Yatırım Menkul Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu Fed metninde faiz konusunda sert ifadeler olduğu kadar yumuşak ifadeler de olduğunu söyledi. İşte Turşuçu'nun analizi:

"Fed beklentilere paralel faiz oranını 25 baz puan artırarak %1.5-1.75 aralığına yükseltti. Karar metnine bakıldığında daha şahin ya da daha yumuşak şeklinde bir yorum yapamıyoruz. Önceki metinde ekonomik aktivitenin güçlü bir şekilde güçlendiği belirtilirken, son metinde güçlü kelimesi yerine ılımlı ibaresi gelmiş. Buna karşın  istihdam ve işsizlik verileri ile ilgili olarak daha güçlü ifadeler yer almakta. Metinde bazı noktalarda daha şahin ifadeler varken, bazı noktalarda daha ılımlı ifadeler görmekteyiz.

Sonuç olarak ABD Dolarının karar metni sonrasında değer kaybettiğini ve piyasanın şimdilik güvercin algıladığını izliyoruz. Enflasyon konusundaki sabit duruş ve 3 faiz artırım beklentilerinin korunmaya devam etmesi piyasalarda dolar negatif olarak algılanıyor.

GMC MENKUL ARAŞTIRMA UZMANI ENVER ERKAN:


Fed uzun süredir faiz artırmasının beklendiği 21 Mart toplantısında federal fonlama oranını beklendiği gibi %1,50’den %1,75 seviyesine çıkardı. Tabii fiyatların tamamen içinde olan bu aksiyondan ziyade geleceğe dönük faiz beklentilerini içeren nokta grafiğindeki değişimler ve ekonomik tahminler önemliydi. Bunun yanı sıra elbette politika açıklamasındaki nüans değişiklikleri de Fed’in bundan sonraki tutumunun nereye doğru evrilebileceğini göstermesi açısından önemli.

Öncelikle Fed’in oybirliği ile aldığı mevcut faiz kararının “realize olmuş ve beklenen istihdam piyasası ve enflasyon koşullarından” ileri geldiğini göz önünde bulundurmak gerekiyor. Fed, 2018 için faiz artırım sayısı beklentisini medyanda 3 olarak korumuş, ancak 3 ve 4 faiz artırımı beklentileri arasındaki makas daraldı ve nokta grafiği dengelendi. Şöyle ki;

Faiz beklentilerinde her ne kadar “medyanda” artı bir faiz artırım beklentisi olmasa da, 2019 için bir tane fazladan faiz artışı öngörüsü söz konusu ve bu da faiz eğrisinin dikleşmesine ve 2020 faiz beklentisinin %3,5’e çıkmasına neden olmuş. Yani Fed açısından ivmelenme daha yavaş olacak, ancak varış noktası daha ileride. Bu da aslında yeni bir beklenti demek olacak. Büyüme ve işsizlik oranı beklentilerinde yapılan olumlu revizyonlar bizim açımızdan çok sürpriz olmadı, enflasyon beklentisi daha önemliydi. Fed’in takip ettiği enflasyon göstergesi olan çekirdek PCE beklentisi bu yıl için %1,9’da sabit, ancak 2019 ve 2020 için 0,1 puan yukarıya %2’den %2,1’e revize ediliyor. Yani Fed enflasyonun önümüzdeki yıl hedefin üzerine çıkmasını öngörüyor. Ana sorun aslında işsizliğin %3,8’e düşmesi öngörülen bir ortamda neden enflasyon yaratılamadığı konusundaydı ve anlaşılan Fed bu konuda “Philips eğrisine (işsizlik-enflasyon ilişkisini gösteren eğri) güveniyor”, “az bir şeyler biliyorsak bu enflasyon dengeye gelecek” diyor.

Fed’in her ne kadar korkulduğu gibi hemen gaza basmak gibi bir niyeti olmasa da, terminal olarak varılacak nokta şu ana kadar öngördüğümüzün üzerinde. Politika açıklamasındaki bazı değişikliklerin üzerinden geçecek olursak; “ekonomik görünüm son aylarda güçlendi” ibaresi açıklama içerisine girerken, önceki metinden farklı olarak yıllık enflasyonun önümüzdeki aylarda hızlanması beklentisi şeklinde bir ifade enflasyonla ilgili cümleye eklenmiş. Yani Fed’e göre enflasyon önümüzdeki aylarda hızlanacak ve orta dönemde %2 hedefinde istikrar kazanacak.

Fed Başkanı olarak ilk FOMC basın toplantısını yapan Jay Powell’ın geleceğe dönük mesajları önemli bu noktada. Powell kademeli faiz artışı duruşunun devam edeceğinin üzerinde dururken, genel olarak ekonomik tahminlerdeki revizyona paralel olarak iyimser mesajlar verdi. Çok hızlı veya çok yavaş faiz artışlarının ekonomi için risk olduğunu belirtirken, ekonomi öngörülen patikada devam edeceği sürece Fed’in de faiz artırımlarına devam edeceğini belirtti. Powell, daha fazla basın toplantısı yapılacağını da açıkladı; her ne kadar “bu politika değişikliği anlamına gelmiyor” dese de piyasada genel hakim olan düşünce Fed’in basın toplantısı içeren FOMC’lerde faiz artışı yapacağı yönünde. Fed yıl içinde 4 basın toplantısı yaptığından 4 tavan olarak görülüyordu, bu yüzden bu değişiklik fiyatlarda yansıma bulmasa da gelecek için önemli.

Piyasa yansımasına bakacak olursak; (ilk 1 saat) piyasalar fazla rahatsız olmuş görünmüyor. Dolar endeksinde aşağı, EUR ve altında yukarı, gelişen ülke paralarında yukarı hareket var. USDTRY 3,91'e geriledi. ABD bonoları daha dengeli bir görünüm sergiliyor. ABD hisseleri açısından negatif bir durum olmamakla beraber, artış oranları ilk 1 saat için değerlendirdiğimizde çok da yüksek değil.

FOREKS-SOZCU.COM.TR