İşsizliğin Mayıs ayında yüzde 3.8 ile 2000 yılından bu yana en düşük seviyesine inmesi ve enflasyonun yüzde 2'nin altında kalması faiz artırımında Fed'in elini rahatlatan unsurlardan biri oldu.

Fed kararının ardından dolar/TL 4.6402/4.6514 seviyelerinden işlem görürken 4.6636 seviyesine kadar geldi. Fed Başkanı Jerome Powell'ın konuşmasıyla dolar/TL 4.67'nin üzerine çıktı. Piyasalarda Arjantin Pesosu'nun ardından gelişmekte olan ülkeler arasında en çok değer kaybeden para birimi Türk Lirası oldu. Türk Lirası'nın günlük kaybı yüzde 1.30'u aştı.

GENİŞLEMECİ TAVIR DEVAM EDECEK


Fed'den yapılan açıklamada para politikasında genişlemeci tavrın devam edeceği vurgulandı.

Faizler yükseldiği için gelişmekte olan ülkelerden para çıkışının artması bekleniyor.

Faiz artırımı kararı 8 FOMC üyesinin oy birliği ile alındı. Fed açıklaması ile birlikte ortaya konan projeksiyonlara göre,  2018'de toplam 4 faiz artırımı yapılacak. Projeksiyonlar 2019'da 3 faiz  artırımı ve 2020'de bir faiz artırımı daha olacağına işaret ediyor. FOMC açıklaması sonrasında yapılan açıklamada, "Komite federal  fon faizi için hedef aralıkta daha kademeli artışların ekonomik aktivitede devam eden büyüme, güçlü istihdam piyasası şartları ve Komite'nin yüzde 2 hedefine yakın enflasyon ile tutarlı olmasını bekliyor" ifadelerine yer verildi.

FAİZLERİ HIZLI ARTIRMAK OLUMSUZ


ABD Merkez Bankası Başkanı Powell düzenlediği basın toplantısında faizleri hızlı artırmanın ekonomi üzerinde olumsuz etkisi olduğunu söyledi. İşte Powell'in açıklamalarından satır başları:

Ekonomik koşullar destekleyici olmayı sürdürüyor. Enflasyon hedefimize yaklaşıyor. Elbette yüzde 2'lik enflasyon hedefimizin altında. Ama simetrik olarak yakın. Para politikası elbette enflasyonun sürdürülebilir olmasını amaçlar.

Enflasyon yüzde 2'nin üzerinde olabilir. Zaman verilirse. Enflasyon 2.1 gözükmektedir 2020 için, mart için yüksek bu. Bugün kademeli olarak destekleyici para politikasından uzaklaşmamız için bir adımdır. Para politikası faizlerini 2'ye çıkardık. Normalleşmenin ilerlediğini gösteriyor bu.

Fon oranlarını kademeli artırmak güçlü iş piyasasını ve simetrik enflasyon hedefimiz için en iyi yollardan biridir. Bunu yaparak aniden bir sıkılaşma riskini de ortadan kaldırıyoruz. Ekonomik gelişme olumsuz etkilenmeyecektir. Hızlı bir şekilde faizle oynamak ekonomiyi kötü etkileyebilir.

MURATOĞLU: AVRUPA'NIN DA KARARI ÖNEMLİ

Sözcü Gazetesi yazarı Murat Muratoğlu Fed'in faiz kararının ardından Avrupa Merkez Bankası'nın da benzer bir adım atacağını belirterek gelişmekte olan ülkelerden para çıkışı olabileceğini söyledi. Muratoğlu, "Fed'in kararı beklendik bir gelişme. ABD'de işler iyi gittikçe muslukları kısıyorlar. Yüksek faizlerle gelişmekte olan ülkelerden çıkışlar görülebilir" ifadelerini kullandı.

'SIKILAŞMA POZİTİF ETKİLENECEK'

GCM Gayrimenkul Araştırma Uzmanı Enver Erkan Fed'in parasal sıkılaşmasının hızının ve boyutunun önemli olduğunu söylüyor. Erkan açıklamasında şu ifadeleri kullandı: Önemli olan Fed’in sıkılaşmasının hızı ve boyutu… Varış noktası yine aynı, ancak Fed’in nötr faiz oranına ulaşması beklenenden daha erken bir periyotta gerçekleşebilir. Fed her ne kadar kademeli faiz artırım patikasında olmaya devam etse de; işsizliğin hali hazırda Mayıs ayı itibariyle bir önceki toplantıda öngörülen seviyelerin altına inmesi, ABD ekonomik büyümesinin 1,5 trilyon USD’lik vergi indirimi paketi ve 300 milyar USD’lik federal harcamalardan destek alarak ivme kazanması, enflasyonun 2 aydır Banka’nın hedeflediği oranda olması gibi faktörler sıkılaşmanın ivmesini de pozitif olarak etkileyecektir.

'DÖRTTEN FAZLA ARTIŞ İHTİMALİ'

Erkan, Fed'in bir yıl içinde dörtten fazla faiz artırabileceğini ifade ederken şunları söyledi: Powell, basın toplantısında, Ocak’tan sonra her FOMC’den sonra basın toplantısı olacağını açıkladı. Bu da her toplantının “canlı toplantı” olacağı şeklinde yorumlanabilir. Fed’in kriz sonrası para politikası açısından önemli bir dönüm noktası ve evrim olarak değerlendirebiliriz. Bu sadece şeffaflıkla alakalı değil, aynı zamanda Fed’e bir yıl içinde 4’ten fazla defa faiz artırma imkanı da sunacak bir gelişme. Şu andaki hedef fonlama oranı projeksiyonları henüz bunu gerektirecek bir durum ortaya koymasa da, bu opsiyonun aktif edilmesi önemli…