Merkez Bankası son yıllarda görülmemiş bir şekilde faizleri 300 baz puan artırdı. Geç Likidite Pencedesi yüzde 13.5’ten yüzde 16.5’e çıkarıldı. Merkez Bankası’nın normal takvimi içerisinde 7 Haziran Salı günü Para Politikası Kurulu’nu toplaması gerekiyordu. Ancak Merkez siyasilerin önceki dönemlerin aksine ‘harekete geç’ mesajından sonra faizi yukarı çekti.

[timeline_template title="Dolar ne kadar oldu?" desc="Dolar/TL 4.5611/4.5686'dan, Euro/TL 5.3394/5.3484'ten işlem görüyor." image="" day="23" month="MAY" hour="21" minute="52" width="" height=""]

'FİYATLAR SAĞLIKSIZ'


Faiz koridorunun üst bandı yüzde 9.25, alt bandı ise yüzde 7.25 seviyesinde sabit bırakıldı. Banka faiz hamlesine ilişkin olarak yaptığı açıklamada piyasada mal ve hizmet fiyatlarının ‘sağlıksız’ olduğuna vurgu yaptı. Merkez’den yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Yakın dönemde piyasalarda gözlenen sağlıksız fiyat oluşumları ve enflasyon beklentilerinde süregelen yükseliş genel fiyatlama davranışlarına dair riskleri artırmıştır. Bu çerçevede Kurul, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir.

[old_news_related_template title="Şimşek net konuştu: Güven kazanmanın vakti geldi" desc="Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Twitter hesabından yaptığı açıklamada 'TCMB Başkanı ve PPK üyelerinin TL’deki düşüşü ve fiyat istikrarının sağlamak için atacakları gereken her adımda tam desteğim var.' ifadelerini kullandı. Şimşek ayrıca, 'Tekrar yatırımcı güveni kazanmanın vakti geldi' diye konuştu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/05/iecrop/mehmet-simsek-aa_16_9_1527097616.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/son-dakika-mehmet-simsekten-dolardaki-dususun-ardinda-aciklama-geldi-2425612/"]

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır. Merkez’in acil toplanacağı açıklamasının ardından 4.84-4.85 bandında olan dolar/TL sert bir düşüşle 4.5549’a kadar düştü. Fakat dolar/TL daha sonra 4.63-4.64 seviyelerine çıktı.