Ticaret Bakanlığının yazılı açıklamasında ABD yönetimi tarafından sosyal medya aracılığıyla yapılan duyuruda, Türkiye'den yapılacak alüminyum ve çelik ithalatında gümrük vergilerinin sırasıyla yüzde 20 ve yüzde 50'ye çıkarılacağının açıklandığı ifade edildi.

[old_news_related_template title="Son dakika... ABD'den Türkiye'ye yeni vergi" desc="ABD Türkiye'den çelik ve alüminyum tarifelerine zam yaptı. Alüminyum vergisi yüzde 20 çelik vergisi yüzde 50 oldu. Trump'ın açıklamasının ardından dolar ve euroda çok sert yükselişler yaşandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/08/iecrop/unnamed-8_16_9_1533907177.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/son-dakika-abdden-turkiyeye-yeni-vergi-2568095/"]

ABD tarafından alüminyum ve çelik ithalatında 23 Mart'ta tüm ülkelere karşı sırasıyla yüzde 10 ve yüzde 25 ek vergi uygulaması yürürlüğe konulduğu hatırlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Ek gümrük vergisine konu demir çelik ve alüminyum ürünlerinde ABD'ye ihracatımız, 2017 yılında 1,1 milyar dolar olup, aynı yıl 157 milyar dolar tutarındaki toplam ihracatımız içindeki payı yüzde 0,7'ye (binde 7) tekabül etmektedir. Bahse konu ürünlerde ABD'den 2017 yılı ithalatımız 1,3 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. ABD yönetimi tarafından alınan kararlarda asıl kaybeden iki ülkenin üreticileri, özel sektörleri ve ihracatçılarıdır. ABD yönetimi tarafından daha önce duyurulan çelik ve alüminyum gümrük vergileri ile birlikte bugün duyurulan ek vergiler, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına aykırıdır."

"SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Türkiye'nin kendi ticaret politikasını DTÖ kurallarına uygun şekilde belirlediği ve uyguladığı ve diğer üye ülkelerden de uluslararası kurallara aynı titizlikle riayet etmelerini beklediği vurgulanan açıklamada, "Tüm ihracatçılarımız gibi demir çelik ve alüminyum ihracatçılarımızı desteklemeye ve menfaatlerini diğer ülkelerin hukuka aykırı uygulamalarına karşı başta DTÖ olmak üzere, tüm uluslararası platformlarda savunmaya devam edeceğiz. ABD ülkemiz açısından bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da önemli bir ticaret ortağı olacaktır." ifadeleri kullanıldı.

BİR TEPKİ DE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy da ek gümrük vergileriyle ilgili, "Başkan Trump’ın, Dünya Ticaret Örgütü kurallarını hiçe sayarak, çelik ve alüminyum ihracatımıza ek vergi uygulama kararını devlet ciddiyetiyle bağdaştırmak mümkün değildir. ABD, bu tür yaptırım ve baskılarla işbirliği yönünde hiçbir sonuç elde edemeyeceğini, yalnızca çetin sınamalardan geçerek kazanılan müttefiklik ilişkimize zarar vereceğini bilmelidir. Türkiye’ye karşı atılan tüm adımlara bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da gerekli karşılık verilecektir. Türkiye her zaman sorunların diplomasi, diyalog, iyi niyet ve karşılıklı anlayışla çözülmesinden yanadır" dedi.

BAKAN SOYLU: HEP İYİLER KAZANIR

Twitter hesabından yeni ekonomi modeli ile ilgili açıklamada bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Her şeyin farkındayız... Bu süreçten Türkiye’miz, Milletimiz, ekonomimiz daha güçlenerek çıkacak, yeni ekonomi modelimiz başarılı olacak. Milletimizin hikayesinde hep iyiler kazanır." ifadelerini kullandı.

BAKAN VARANK: FARKINDA DEĞİLLER

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Gezi, 17-25 Aralık ve 15 Temmuz hain darbe girişimi; defalarca denediler, başaramadılar. Yine deniyorlar. Çalışkan sanayicisiyle, cesur girişimcisiyle ve yetenekli işgücüyle, Türkiye’nin gücünün farkında değiller." dedi.

BAKAN GÜL: TÜRKİYE, BU MALİ KUŞATMAYI AŞACAK

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, sosyal medya hesabından ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'nin ABD'ye gerçekleştirdiği Alüminyum ve Çelik İhracatına Ek Vergi Uygulaması kararına tepki gösterdi. Türkiye'nin mali kuşatmayla sınandığını belirten Gül, "Türkiye, kendisine yönelen bu mali kuşatmayı aşacak güçtedir" dedi. AJANSLAR