Son Dakika... TÜİK, asgari ücret pazarlıklarının başlaması bakımından önemli olan, bir işçinin asgari geçim tutarını ağır statüdeki işlerde 2 bin 213 lira 40 kuruş, orta statüdeki işlerde bin 978 lira 80 kuruş, hafif statüdeki işlerde bin 841 lira 40 kuruş olarak Asgari Ücret Tespit Komisyonu ile paylaştı.

TÜRK-İŞ: 2 BİN TL ARTI ENFLASYON VE REFAH PAYI


Türk-İş Başkanı Ergün Atalay asgari ücret görüşmelerinin başladığı 6 Aralık'ta yaptığı açıklamada asgari ücret artışı için enflasyonun kırmızı çizgileri olduğunu belirterek, 2.000 TL'nin üzerinde yüzde 25 enflasyon ve refah payı talep edeceklerini belirtmişti.

[old_news_related_template title="Milyonların sesi Gülden Görmez konuştu" desc="Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplantısı'na ilk kez katılan kadın işçi olma özelliğini taşıyan evli ve 2 çocuk annesi Gülden Görmez'in hikayesi yürekleri sızlattı. Geçim sıkıntısı nedeniyle oğlunun okul formasını aldığını ancak hırkasını alamadığını söyleyen Görmez, bu nedenle okul yönetimi tarafından defalarca uyarılan oğlunun okulunu bıraktığını açıkladı. Görmez, 'Asgari ücretliler ilerleyemiyor, bu maaşla olmuyor. Biz istiyoruz ki insanca yaşayabilelim' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/12/iecrop/gormez-2_16_9_1544088577.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/milyonlarin-sesi-gulden-gormez-konustu-2779714/"]
İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor. Hükümeti ise Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk temsil ediyor."2019'da en önemli önceliklerimizden biri istihdamı artırmak olacak" diyen Selçuk "Bu çerçevede 2019'da istihdamı koruyacak ve daha da artıracak en önemli eylemlerden biri asgari ücretin hem çalışanlar hem de işverenler için ekonomik konjonktürle uyumla bir şekilde ve verimliliğe de katkı verecek bir şekilde tespit edilmesi olacak" demişti.Komisyon'da işçi tarafını temsil eden Türk-İş'in Başkanı Ergün Atalay ise yüzde 25'lik enflasyon artışı ve refah payıyla 2,000 TL'nin üzerinde bir ücret talep ediyor.Atalay "Enflasyon altında hiçbir zammı ne görüşürüz ne konuşuruz" sözleriyle asgari ücret artışı için kırmızı çizgilerinin enflasyon olduğunu, altında bir artışı kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirtiyor.20aralikasgarigrafİşveren tarafını temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) başkanı Kudret Önen ise "Türk sanayicileri olarak; küresel yarışta rekabet gücümüzü korumayı, verimliliğimizi artırmayı, ekonomimizi güçlendirmeyi ve uzun vadede ülke refahını artırmayı hedefliyoruz. 2019 yılı için belirlenecek asgari ücretin , bu anlamda kritik öneme sahip olduğunu düşünüyoruz" demişti.

PATRONLAR 2 BİN TL ÜST SINIR DEDİ AMA...

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Kudret Önen, yeni yılda asgari ücretin 2 bin TL'nin üzerinde olmaması gerektiğini söyledi. Önen, “Bu tür taleplerin ‘Yeni Ekonomik Program' içinde yer alan enflasyon, işsizlikle mücadele ve diğer hedeflere uygun olmadığını düşünüyoruz” dedi. Oysa, 2008 yılından itibaren devlet tarafından işverenlere aktarılan teşviklerle işverenler asgari ücret maliyet artışından önemli ölçüde korunuyor. Net asgari ücret ile asgari ücretin işverene maliyeti arasındaki fark giderek azalıyor. Diğer bir ifadeyle asgari ücretin bir bölümü işverenler yerine kamu kaynaklarından finanse ediliyor.

2007'de 403 lira olan net asgari ücretin işverene maliyeti 683 lira idi. Yani her 100 lira için 170 lira maliyet çıkıyordu. Bu yıl ise bu oran yüzde 49'a kadar geriledi. 1.603 liralık net asgari ücretin maliyeti işverene 2 bin 384 lira oldu. Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2019'da geçerli olacak asgari ücret belirleme çalışmaları kapsamında bugün üçüncü toplantısını yapacak.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Birimi'nin (DİSK-AR) 2019 asgari ücret raporuna göre, 2007'de asgari ücretin işverene maliyeti net asgari ücretin yüzde 70'i kadar daha fazlaydı. Yani, net asgari ücret 100 ise işverene maliyeti  170 idi. 2008 yılından itibaren brüt maliyet düşmeye başladı. 2018 itibarıyla asgari ücretin işverene maliyeti net asgari ücretin yüzde 49 fazlası oldu. Hazine'den ve İşsizlik Sigortası Fonu'ndan sağlanan çok sayıda teşvikle desteklenen işverenler asgari ücret maliyeti artışından önemli ölçüde korunmuş oldu.