Yeni kararnameyle Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu’na (DDK) olağanüstü yetkiler verildi. DDK Başkanı Yunus Arıncı, devletin süper yetkilerle donatılmış en kritik bürokratı oldu. DDK, kamudaki üst düzey bürokrat ve yüksek rütbeli askerlerle kamu kurumu niteliğine sahip birlik, oda, borsa ve kamuya yararlı dernekleri denetleyip soruşturma açacak hatta gerekirse tepe yöneticileri görevden uzaklaştırabilecek.

DDK’nın denetim radarına TÜSİAD, TOBB, TTB, TBB, Türk-İş, DİSK, TESK gibi geniş kitleleri kapsayan sendika, konfederasyon ve birliklerin yanı sıra kamu yararına çalışan 389 dernek giriyor. DDK, kamunun altın hisseye sahip olması nedeniyle, halen Lübnanlı Hariri Ailesi’ne ait Oger Telecom’un yönetiminde olan ve kredi borçları nedeniyle bankaların hisselerini satın almak için Rekabet Kurumu’na başvurduğu Türk Telekom’u da denetleyebilecek.

YENİDEN YAPILANDIRILDI


Askeri darbenin ardından Cumhurbaşkanı olan Kenan Evren’in 1981 yılında kurduğu DDK, Cumhurbaşkanlığı sistemine geçişle birlikte olağanüstü yetkiler verilerek yeniden yapılandırıldı. DDK, kurulduğundan bu yana kamu kurumları ile kamu kurumu niteliğindeki birlik, sendika ve odalarla kamu yararına çalışan dernekler üzerinde inceleme, araştırma ve denetleme yapıyor, hazırladığı raporu dönemin cumhurbaşkanlarına sunuyordu.

Yeni yapılanmayla birlikte DDK, artık gittiği kurumlarda sadece inceleme, araştırma ve denetleme yapmakla kalmayacak, aynı zamanda soruşturma açıp gerekli görürse başkanları, en tepedeki bürokratları hatta generalleri bile açığa alabilecek. DDK başkan ve üyeleriyle denetim grupları, Cumhurbaşkanı adına denetime gidecekleri için gittikleri kurumlarda hiçbir hiyerarşinin altında kalmayacak.

GENERALİ DE DENETLEYEBİLİR


Bir başkan, 8 üye olmak üzere toplam 9 kişiden oluşan DDK, gerekli denetim elemanlarını dilediği kurumdan alıp çalıştırabilecek. Ayrıca denetime gidilen kurumlardaki personel de geçici olarak ekibe dahil edilebilecek. DDK isterse hakim, savcı ve kaymakamları da denetçi alabilecek. İncelemeye gittiği kurumun yönetiminden her türlü belge ve bilgiyi isteyecek. Hangi rütbe ya da makamda olursa olsun herkesi bilgi vermesi için çağırabilecek.

[old_news_related_template title="DDK'ya sendika yöneticilerini uzaklaştırma yetkisi" desc="5 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Devlet Denetleme Kurulu'na (DDK) meslek örgütleri ve sendikalar üzerinde kontrol yetkisi getirildi. Buna göre DDK sendika yöneticilerini görevlerinden uzaklaştırabilecek. Meslek örgütleri üzerinde her türlü idari soruşturma, inceleme, araştırma ve denetleme yapabilecek. DİSK yeni uygulamaya tepkili." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/07/iecrop/ddk_16_9_1531808107.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/ddkya-sendika-yoneticilerini-uzaklastirma-yetkisi-2524546/"]