Çalışan kadınlar için, hamilelik dönemlerinde ve doğum öncesi, sonrası dönemler için belirlenmiş haklar vardır. Bunlardan biri de doğum yapmış kadın çalışanların süzt izni hakkıdır. Süt izni, 1 yıl boyunca süt izni verilmektedir ve her gün için 1,5 saat olarak kullandırılmaktadır. Şimdi, süt izni saati bölünerek kullanılabilir mi? sorusunun cevabını verelim...

SÜT İZNİ NEDİR?

Doğum yapmış kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Bu sürelerin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek uygulanacağını işçi kendisi belirleyecek ve bu süreler günlük çalışma süresinden sayılacaktır. Süt izni işçinin fiilen çalıştığı günler için geçerlidir. Çalışılmayan günler için süt izni kullanılmaz.

Süt izni kullanımı 4857 Sayılı İş Kanunu 74. Maddesine göre; “Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.” demektedir.

Kadın işçiye süt izni hakkı vermek istemeyen işveren kurum ve kişilere 4857 sayılı İş Kanunu'nun 24. Maddesine göre cezai yaptırım uygulanmaktadır. Bu noktada iş sözleşmesi iptal edilir ve işverene kıdem tazminat davası açılabilir.

MEMURLARDA SÜT İZNİ

4C emekli sandığı kapsamındaki memur annenin ise doğum sonrası izninin bitim tarihinden itibaren ilk 6 ay günde 3 saat, ikinci 6 ay günde 1,5 saat süt izni süresi hakkı bulunmaktadır.

Ayrıca doğum yapan memur; analık izni süresi bittikten sonra kesintisiz olarak en az 12 ay süre ile aylıksız izin alması durumunda, süt izni hakkını kullanmamış olacaktır.

SÜT İZNİ BÖLÜNEREK KULLANILABİLİR Mİ?

Emzirme izni saati bölünerek kullanılabilir; emzirme iznini hangi saatler arasında ve kaça bölerek kullanacağını kadın işçi belirler. İşverenin bu noktada bir yetkisi yoktur.

[old_news_related_template title="Doğum sonrası kısmi süreli çalışma saatleri..." desc="Yarı zamanlı çalışma ile ilgili yapılan yeni düzenlemeler, doğum sonrası çalışan ebeveynlere devlet destekli yarı zamanlı çalışma imkanı tanımaktadır. Doğum sonrası analık hali izninin bitiminden itibaren çocuğunun bakımı ve yetiştirilmesi amacıyla ve çocuğun hayatta olması kaydıyla kadınlara izin hakkı verilir. Peki erkeklerin yarı zamanlı çalışma şansı var mı? İşte yarım zamanlı çalışma sistemi ile ilgili detaylar..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/03/iecrop/omuzda-telefon-7-custom_16_9_1521962184.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/yari-zamanli-calisma-nedir-dogum-sonrasi-kismi-sureli-calisma-saatleri-yonetmelik-ne-diyor-2309173/"]