RECEP GENEL -SÖZCÜ

ABD ile yaşanan yaptırım krizinin çözümsüz kalmasıyla para piyasaları adeta bir deprem yaşadı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, vatandaşlardan döviz ve altınlarını bozdurmalarını isteyerek “Ekonomik savaşı kaybetmeyeceğiz” açıklaması yaptı. Dolar bir günde yüzde 24.5 yükselişle 6.8010 liraya, Euro yüzde 22.7 yükselişle 7.7865 liraya, İngiliz Sterlini ise yüzde 23.1 artışla 8.6823 liraya kadar yükseldi. Türk Lirası tüm para birimleri karşısında değer yitirdi.

ARJANTİN’İ GEÇTİK


Serbest piyasada dolar 5.7330 liradan, Euro ise 6.5730 liradan güne başladı. Piyasalar gün boyunca yapılan tüm açıklamalara tepki gösterirken, döviz kurları geniş bir bantta dalgalandı. Analistler, TL’nin yaşadığı ağır kayba rağmen tansiyonu düşürmek için Merkez Bankası’nın (MB) adım atmamasının yatırımcıların kaygılarının artmasına neden olduğunu belirtti. Dolar 6.3390 lira, Euro 7.2540 lira, sterlin ise 8.1350 liradan günü tamamladı. ABD’nin 25 Temmuz’da rahip Brunson’ın serbest bırakılması çağrısı  yapmasından bu yana dolar 2.05 lira yükselirken, krizin devam etmesi Türk varlıklarına ilişkin kaygıların artmasına neden oluyor. TL’nin haftalık kaybı yüzde 27, yıllık kaybı ise yüzde 45’i buldu. Böylece TL’deki kayıp Arjantin Pesosu’nu da geçti. Ödeme krizine sürüklenerek IMF ile masaya oturmak zorunda kalan Arjantin’in para birimi peso, dolar karşısında yılbaşından bu yana yüzde 41 değer yitirmişti. Reuters’a açıklama yapan bir bankanın döviz müdürü “Türkiye ekonomisine ilişkin güven unsuru sarsılmış durumda. Piyasa siyasilerin gerçeğin farkında olmamasını fiyatlıyor. Açıklamalara bakarsak satış baskısını durdurabilecek bir söylem göremiyoruz” dedi. TL’nin ağır kaybı tahvil faizlerinin de zirve yapmasına neden oldu. Gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi yüzde 22.11’e yükseldi.

DUVARA TOSLAMADAN ÖNCE TEDVİR ALINMALI


SÖZCÜ Gazetesi’nin duayen ekonomi yazarı Ege Cansen, döviz kurlarındaki yükselişi değerlendirdi. Cansen, şu anda hükümetin “Bekle- gör” politikası izlediğini, bunun tamamen yanlış olmadığını belirtti. Cansen, “Piyasayı görmek istiyorlar fakat kurun duracağı yer hiç de istemediğimiz bir yer olabilir. Suya sapsız balta atarsan dibe gider. Newton’ın bir hareket kanunu vardır. Bir şey hareket halindeyse o bir engel görmezse devam eder. Kamyon duvara çarparak da durur” dedi. Sadece Merkez Bankası’nın alacağı tedbirlerin kur ile mücadelede yeterli olmayabileceğini dile getiren Cansen, “Herkes 94 senesini hatırlıyor. Hazine o zaman yüzde 50 faizle 3 ay vadeli bono çıkarmıştı bu yöntem tekrar izlenebilir” diye konuştu. Cansen, sözlerini şöyle noktaladı: “Savurganlıktan vazgeçmemiz gerekiyor. Bir yandan 100-200 proje açıklayıp bir yandan tasarruftan söz etmek olmaz. Dış dünya ile ilişkilerimizi düzeltmeliyiz. Almanya ile iyi ilişkiler kurmak önemli.”

BORSADA SATIŞ DALGASI YAŞANDI


BORSA İstanbul, güne yüzde 1.63’lük düşüşle 95.603 puandan başladı. Döviz kurlarının ağır baskısı altında BIST 100 endeksi 88.627 puana kadar geriledikten sonra kısmen toparlandı. Borsa İstanbul günü yüzde 2.31 kayıpla 94.939 puandan tamamladı. Bankacılık hisseleri yüzde 6.48 değer yitirdi. Kurlardaki yükselişi değerlendiren BlueBay Asset Management Stratejisti Tim Ash, “Bugün Erdoğan ve Albayrak’ın açıklamalarında piyasalarda güveni yeniden sağlayacak herhangi bir söylem bulunmuyor. Erdoğan’ın açıklamaları ise milliyetçiliği daha da öne çıkaran bir ajanda üzerine kurulmuş” ifadelerini kullandı.