Trump ithal çeliğe yüzde 25, ithal alüminyuma da yüzde 10 gümrük vergisi uygulanacağını söyledi ancak Beyaz Saray yetkilerine göre bu konuda bütün ayrıntılar henüz kesinleşmedi.

Trump'ın Twitter mesajı şöyle:

"Bir ülke (ABD) hemen hemen her ülkeyle yaptığı ticarette milyarlarca dolar kaybediyorsa, ticaret savaşları iyi olur, hem de kolay kazanılır."

"Örnek: Belli bir ülkeyle ticarette biz 100 milyar dolar gerideysek ve o ülke de şımarıyorsa, ticareti keseriz ve çok büyük kazanç sağlarız. Çok kolay!"



Trump gümrük vergilerinin ABD'de istihdamı koruyacağını düşünüyor ancak pek çok ekonomist, ithalat daralmasının, otomotiv ve petrol gibi sektörlerde çelik ve alüminyum kullanan imalatçıların uğrayacağı etkiyle, yaratılacak istihdamdan daha fazlasının kaybolacağı görüşünde.

Avustralya ticaret bakanı, bu önlemlerin diğer ekonomilerden misilleme getireceğini ve istihdam kaybına neden olacağını söyledi. Çin ise, başka ülkeler de ABD örneğini izlerlerse, ticaretin zarar göreceğini belirtti.

[old_news_related_template title="ABD'den aluminyum ve çelik ithalatına gümrük vergisi" desc="ABD Başkanı Trump ithal çeliğe yüzde 25, aluminyuma yüzde 10 gümrük vergisi getirileceğini açıkladı. Alınan bu karar tepkiyle karşılanırken ABD'nin ticaret ortaklarının misilleme yapması riskini oluşturdu. Kanada, Brezilya, Çin ve Güney Kore karardan rahatsız. Alman Çelik Birliği ise, Avrupa Birliği'nin ABD ithalat vergilerine karşı mücadele etmesini istedi. Türkiye ise ABD'ye en çok çelik ihracatı yapan 6. ülke konumunda. Türkiye ile ABD arasındaki çelik ticareti yaklaşık 1 milyar dolar." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads//2018/03/iecrop/celik_16_9_1519284512_16_9_1519969557.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/abdden-aluminyum-ve-celik-ithalatina-gumruk-vergisi-2258884/"]

Avrupa Komisyonu, açıklanan önlemleri "korumacılıktan başka bir şey olmayan apaçık bir müdahale" olarak niteledi. Ancak bu konuda "kararlı" davranılacağı söylenirken, misillemeden söz edilmedi.

Komisyon Dünya Ticaret Örgütü kurallarına uygun karşı önlemler alınacağını söyledi.

'TÜRKİYE İÇİN KÖTÜNÜN İYİSİ'


Dünyanın sekizinci büyük çelik üreticisi konumundaki Türkiye’nin 2017 yılında ABD’ye çelik ihracatı 1.12 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Gümrük Bakanlığı verilerine göre 2017 yılında Türkiye’nin toplam demir-çelik ihracatı ise 8.25 milyar dolar olmuştu. Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Başkanı Namık Ekinci mevcut seçenekler arasından Türkiye için "kötünün iyisi" olduğunu ve Türkiye'nin ihracatında önemli bir etkilenme öngörmediğini söylemişti.

REUTERS