Oda Başkanı Thomas Donahue, dün yaptığı yazılı açıklamada, bu tarifelerin, Çin'in fikri mülkiyet uygulamaları konusundaki soruşturmayla da bağlantı kurulursa, "Amerikan tüketicisini zorlayacak vergilere" yol açacağını söyledi.

Bu açıklamadan önce Beyaz Saray ekonomi danışmanı Peter Navarro, Trump'ın önümüzdeki haftalarda Çin'in Amerikan fikri mülkiyetine karşı yaptığı "hırsızlık ve zorunlu transfer" uygulamalarına çözüm getirmek için seçenekleri inceleyeceğini söylemişti.

[old_news_related_template title="Trump: Ticaret savaşları iyidir, kolay kazanılır" desc="ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin ithal ettiği çelik ve alüminyum ürünlerine ağır gümrük vergileri getireceğini dün açıkladı. Bugün ise, bir Twitter mesajında, 'Ticaret savaşları iyidir; kolay kazanılır' dedi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads//2018/03/iecrop/ffff_16_9_1519993339.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/trump-ticaret-savaslari-iyidir-kolay-kazanilir-2260302/"]
Bu konu, ABD'nin 1974 tarihli bir ticaret yasasının "Section 301" maddesi uyarınca soruşturma altında.

Reuters Salı günü verdiği haberde, Trump'ın 60 milyar dolarlık Çin bilgi teknolojisi, telekomünikasyon ve tüketim ürünlerine gümrük vergileri koymayı, ayrıca Çin şirketlerine yapılan Amerikan yatırımlarına da kısıtlama getirmeyi düşündüğünü söylemişti

"GÜMRÜK VERGİLERİ DOĞRU YAKLAŞIM DEĞİL"


Donahue, Trump yönetiminin Çin'in sanayideki ve ticaretteki haksız uygulamalarının olumsuz ekonomik etkilerine eğilmekte haklı olduğunu ancak bu sorunlara çözüm getirmek için gümrük vergilerinin doğru yaklaşım olmadığını söyledi.

Donahue, "Yılda 30 milyar dolarlık gümrük vergisi, vergi reformuyla standart indirimlerin iki katına çıkarılması sayesinde Amerikan ailelerinin elde ettiği tasarrufun üçte birinden fazlasını ellerinden alır" dedi.

Donahue, yönetimin bu plandan vazgeçmesini istedi.

"Gümrük vergileri, ABD'nin ekonomik büyümesi ve istihdam artışı için ciddi sonuçlar doğuracak bir ticaret savaşına yol açar ve bundan tüketiciler, şirketler, çiftçiler ve hayvan yetiştiricileri zarar görür."

[old_news_related_template title="ABD'den aluminyum ve çelik ithalatına gümrük vergisi" desc="ABD Başkanı Trump ithal çeliğe yüzde 25, aluminyuma yüzde 10 gümrük vergisi getirileceğini açıkladı. Alınan bu karar tepkiyle karşılanırken ABD'nin ticaret ortaklarının misilleme yapması riskini oluşturdu. Kanada, Brezilya, Çin ve Güney Kore karardan rahatsız. Alman Çelik Birliği ise, Avrupa Birliği'nin ABD ithalat vergilerine karşı mücadele etmesini istedi. Türkiye ise ABD'ye en çok çelik ihracatı yapan 6. ülke konumunda. Türkiye ile ABD arasındaki çelik ticareti yaklaşık 1 milyar dolar." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads//2018/03/iecrop/celik_16_9_1519284512_16_9_1519969557.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/abdden-aluminyum-ve-celik-ithalatina-gumruk-vergisi-2258884/"]

"HERKES RAHAT OLSUN"


Navarro ise CNBC televizyonunda yaptığı konuşmada, "Başkanın haksız ticaret uygulamalarına çözüm getirmek için cesaretle alacağı pek çok önlem arasında Section 301 soruşturmasının da bulunduğunu" söyledi.

"Wall Street'te Çin'in fikri mülkümüzü çalması ya da transferini zorlamasına karşı adım atmamıza itiraz edecek tek kişi çıkacağını sanmıyorum" diyen Navarro, mimarı olduğu ithal çelik ve alüminyum gümrük vergilerinin ille de bir ticaret savaşına yol açacak demek olmadığını söyledi.

Navarro, "Bunu Amerikan halkının ve küresel ticaretin yararına olacak bir biçimde yapabiliriz. Barışçı ve ticaret sistemini güçlendirecek bir biçimde olabilir. Wall Street'te herkes bunu anlamalı. Herkes rahat olsun" dedi.

Çin ise çok kez tekrarladığı açıklamalarında ticaret savaşında kazananın olmayacağını, ABD'nin bu alanda önlemler alması halinde kendi çıkarlarını koruyacağını söylüyor.

REUTERS