Trump yüksek petrol fiyatlarını kabul etmeyeceğini söyledi, petrol fiyatları eksiye geçti. Trump'ın mesajından önce petrol fiyatları art arda ikinci haftada da yükselişteydi. Petrol fiyatları Trump'ın açıklamasının ardından eksiye geçti.

OPEC ile Rusya'nın önderlik ettiği OPEC üyesi olmayan petrol ihracatçısı ülkelerin vardığı anlaşmaya göre petrol fiyatlarını yükseltmek için Ocak 2017'den bu yana üretim kısıtlaması uygulanıyor. OPEC üyelerinin, ileride atılacak adımlara karar vermek için Haziran ayında Viyana'da bir araya gelmeleri bekleniyor.

OPEC Genel Sekreteri Muhammed Barkindo, ABD Başkanı Donald Trump'ın petrol fiyatları nedeniyle örgütü eleştiren mesajının ardından, OPEC üyesi olan ve olmayan ihracatçıların aralarındaki anlaşmayla petrol sektörünün kısa sürede uğrayacağı bir çöküntüyü önlediklerini söyledi.

"24 üretici ülkenin 2016 Aralık ayında vardıkları ve halen sadakatle uygulamakta oldukları İşbirliği Deklarasyonu, petrol sanayisini sadece gerilemeye girmekten korumakla kalmamış, aynı zamanda acilen çöküşünü de önlemiştir."

Trump bugün Twitter'da yaptığı açıklamada "OPEC (Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü) yine yapacağını yapmış görünüyor. Denizdeki tamamen dolu gemiler de dahil olmak üzere, her yer yüksek miktarda petrolle dolu. Petrol fiyatları yapay olarak çok yüksek! Bu iyi değil ve kabul edilmeyecek!" dedi.

Petrol fiyatları Trump'ın açıklamasının ardından eksiye geçti.

Barkindo, "OPEC üyeleri ABD'ye dosttur; ABD'nin büyümesi, kalkınması ve refahından biz de yararlanırız" dedi.

Barkindo, "Anlaşma, üreticiler, tüketiciler ve küresel ekonominin yararına olmak üzere, sürdürülebilir bir temelde istikrarı tesis etmek için uygulanmaktadır" dedi.

REUTERS