TÜİK’in yayınladığı araştırma sonuçlarına göre mutlu olduğunu beyan eden bireylerin oranı 2017 yılında yüzde 58 olarak açıklandı. Sonuçlara göre vatandaşların mutluluk ve umutlu olma oranlarında büyük düşüş gerçekleşti. Gelecekten umutlu olanların oranı ise 2010’dan bu yana en düşük seviyeye geriledi. Geçtiğimiz yıllarda araştırmayla birlikte yayımlanan ve vatandaşlara hayat pahalılığı, borçlar, gelir, ev ve araba sahibi olma durumu, tasarruf durumu, iş durumu ile ilgili sorulan sorular ile yanıtların yer aldığı tablo, bu yıl yayımlanmadı.

bg

Türkiye’nin yüzde 7 büyümesinin beklendiği bir dönemde vatandaşın mutlu ve umutlu olma oranlarının gerilemesinin, aynı dönemde ekonomik durumla ilgili verilerin araştırmadan çıkarılmasının izaha muhtaç olduğunu ifade eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztrak, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ın yanıtlaması talebiyle TBMM’ye soru önergesi verdi. Öztrak, Bakan Elvan’a şu soruları yöneltti:

TUTARSIZLIK SON YILLARDA ARTTI

“Ekonominin yüzde 7 büyüdüğü söylenen 2017’de, vatandaşlarımızın mutluluk ve umudu neden gerilemektedir? Bu çelişkiyi nasıl izah ediyorsunuz? TÜİK’in farklı verileri arasındaki tutarsızlıklar özellikle son yıllarda artmıştır. Bu uluslararası kuruluşların da dikkatini çekmektedir. TÜİK’in veri kalitesini artırmak amacıyla farklı verileri kullanarak çapraz kontrolleri yapan ve veri kalitesini artıracak önlemler geliştiren bir birim kurmayı düşünüyor musunuz? ‘Ekonomik gelişmelerin bireyler üzerindeki etkisini ölçmeye dönük sorular’ 2017 Yaşam Memnuniyeti Araştırmasında sorulmuş mudur? Bireyler üzerinde ekonomik etkiyi ölçmeye dönük sorular 2017 araştırmasında sorulmadıysa, ekonominin yüzde 7 büyüdüğü bir yılda, ekonomik etkiyi ölçmekten neden vazgeçilmiştir? Bu sorular sorulduysa, cevaplar raporlanıp neden kamuoyuyla paylaşılmamıştır?”

tablotuik