ABD Kasım ayında İran’a karşı yeni yaptırım planlarını devreye sokmaya hazırlanıyor. Buna göre ülkelerin İran’dan petrol ürünleri alması da sınırlandırılacak. Bu durumdan etkilenecek ülkelerin başında ise Türkiye geliyor.

'AYDA 3-4 KARGOYA DEVAM ETMEK İSTİYORLAR'


Reuters’tan Hümeyra Pamuk’un haberine göre Türkiye’nin en büyük rafinerisi Tüpraş ABD’liler ile masada. İran’dan petrol alabilmek için görüşmeler yapıyor. Konuyla ilgili bir kaynak, “TÜPRAŞ geçen ambargoda yaptığı gibi ayda 3-4 kargo ithal etmeye devam etmek istiyor. Eğer ABD onlara dur derse buna uyacaklar ve sorunu aşmak için çalışacaklar” diyor.

Tüpraş ve Enerji Bakanlığı konuyla ilgili görüş vermedi.

ÜÇER KEZ 1 MİLYON VARİLLİK KARGO


Türkiye Ağustos ayında İran’dan günlük 97 bin varil petrol ithal etti, Eylül ayında bu miktar 133 bin varile çıktı. Ekim ayının ilk iki haftasında ise Türkiye İran’dan üçer kez 1 milyon varillik petrol kargosu satın aldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri İran’dan ithalatını düşürecek ülkelerle çalışmaya hazır olduklarını belirtiyor. ABD’nin İran özel temsilcisi Brian Hook Reuters’ın Türkiye’ye ilişkin sorularını yanıtlamazken gazetecilere yaptığı açıklamada yaptırımlara istisna isteyen ülkelerin nedenlerini ve özel durumlarını ayrıntılı olarak açıklamaları gerektiğini söyledi.
Hook basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Ulusal güvenliğimizi korumaya çalışırken müttefiklerimizin ihtiyaçlarını da göz önünde bulunduruyoruz” diye konuştu.

HİNTLİLER PETROL ALMAYI KESTİ


İran petrolünü alan tek ülke Türkiye değil. Hindistanlı üreticiler de geçen ay İran’dan petrol almayı kestiler. 2017 yılında Türkiye’nin en fazla petrol aldığı ülke İran’dı. Türkiye İran’dan 11.5 milyon tonluk ham petrol satın aldı. Türkiye’nin geçen yıl ithal ettiği toplam petrol ise 26 milyon tondu.

[old_news_related_template title="İran petrol ambargosu Türkiye'yi nasıl etkiler?" desc="Bilkent Ünivresitesi’nden Profesör Dr. Necdet Pamir İran ile ABD arasında yaşanan petrol gerilimini sozcu.com.tr okurları için yazdı. Pamir yazısında İran’dan ham petrol alan Türk şirketlerini zor günler beklediğini belirtirken Pamir ABD yaptırımı sonucu dünyada petrol fiyatlarının artmasını beklediklerini söyledi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/06/iecrop/kapak29hazic_16_9_1530270068.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/iran-petrol-ambargosu-turkiyeyi-nasil-etkiler-2494169/"]