Rus doğalgazını Karadeniz’in altından Türkiye’ye ve Avrupa’ya taşıyacak olan Türk Akımı projesinin ilk hattı tamamlandı. Dünyanın en büyük inşaat gemisi Pioneering Spirit’in günde ortalama 4-5 kilometre boru döşediği 930 kilometre uzunluğundaki proje, Kırklareli’nin Kıyıköy bölgesine ulaştı. Türk Akımı’nda ilk doğalgazın ise önümüzdeki yılın aralık ayında pompalanması planlanıyor. Projeden Türkiye’nin yanı sıra Macaristan, Yunanistan, Bulgaristan ve Sırbistan da doğalgaz alacak.


7 MİLYAR DOLAR YATIRIM


Güney Akımı projesinin iptal olması sonrası geliştirilen Türk Akımı, toplam 7 milyar dolarlık yatırımla hayata geçiriliyor. Pioneering Spirit’in Türk kara sularına ulaşması nedeniyle gemiye davet edilen Türk gazeteciler, inşaatın son aşamalarına tanıklık etti. Gemideki ziyaret sırasında Türk Akımı yetkililerinin verdiği bilgilere göre, transfer edilen gaz Rusya’nın kendi ana doğalgaz şebekesinden gelecek. Rusya tarafında kara kısmındaki tesislerin inşaası bitmek üzere. Türkiye’deki hazırlıklar ise yer seçimi ve ÇED raporu nedeniyle beklenenden uzun sürdü. Hat, Kıyıköy iskelesine yaklaşık 2 kilometre uzaklıktan geçecek. Deniz kısmının inşaası tamamlandığında Gazprom tarafının yükümlülüğü bitiyor. Hattın kara kısmından ise BOTAŞ sorumlu olacak.


MÜHENDiSLiK HARiKASI GEMi


40 farklı milletten 562 kişinin görev yaptığı Pioneering Spirit, Karadeniz’deki görevine 2017 Haziran ayında başladı. Birkaç hafta içinde buradaki çalışmaları bitecek olan gemi Hollanda’nın Rotterdam Limanı’na giderek, platform döşeme ayarlarına çevrilecek. Daha sonra Norveç’te 22 bin tonluk bir petrol sondaj platformunun kurulumu için görev alacak gemi, Türk Akımı’nın ikinci hattını tamamlamak üzere 2018’in 3. çeyreğinde Karadeniz’e geri gelecek. Yetkililerin daha önce yaptığı açıklamalarda Türk Akımı’nın tam kapasitesinin 31.5 milyar metreküp olduğu ve bunun yarısını Türkiye’nin kullanılacağı ifade edildi. Geri kalan gaz ise Avrupa’ya satılacak. Proje hem Rusya hem de Türkiye açısından stratejik öneme sahip.