Avrupa’nın eğitim, turizm, insan hakları gibi konularda ortaya koyduğu gelişimlerle dikkat çeken ülkelerinden biri olan Letonya’da yatırım imkânlarını, çözüm ortaklıklarını açığa çıkarmak, Türkiye’den yatırım yapmayı düşünen iş insanlarına yardımcı olmak, yasal prosedür, süreç hakkında bilgi vermek duyurularla imkan ve fırsatları kamuoyuyla paylaşmayı amaçlayan Türk - Leton İşadamları Derneği faaliyete geçti.

"AMACIMIZ İKİ ÜLKE İŞ ADAMLARI İÇİN BİR KÖPRÜ OLMAK"


Leton-Türk İşadamları Derneği Genel Sekreteri Fuat Aydemir, "Türk ve Leton iş insanlarına ticaret, ekonomi, eğitim, ‘ülkeler arası anlaşma ve ilişkiler’ gibi konularda görüş bildirmek, uygulamada yardımcı olmak, iki ülke arasındaki ticari, ekonomik ve kültürel ilişkileri geliştirme amacını gözeten derneğimizi kısa süre önce kurduk. Amacımız Letonya ile Türkiye arasında bir köprü kurmak. Letonya, yüzde yüz okuma yazma oranı, köklü üniversiteleriyle dünyanın en eğitimli ve güvenilir ülkelerinden biri. Burada suç günlük yaşamda neredeyse hiç yok. Elbette bu unsurlar Letonya'ya Türk öğrenci ve iş adamlarının ilgisini artıyor" dedi.

[caption id="attachment_2458578" align="alignnone" width="1200"]Fuat Aydemir (ortadaki) Fuat Aydemir (ortadaki)[/caption]

YÖNETİM KURULU LETON VE TÜRKLERDEN OLUŞUYOR


Kamu yaranını amaçlayan ve gözeten Türk-Leton İşadamları Derneği, Türk ve Leton resmi mercilerinin kararı ile kuruldu. Yönetim Kurulu'nda Türk iş adamlarının yanı sıra Letonların da bulunduğu dernek, faaliyetlerini Letonya’nın başkenti Riga’dan sürdürüyor. LETİAD’ın çalışmaları onaylı internet sitesi üzerinde takip edilebilir.

LETONYA'YA DAİR EKONOMİK VERİLER


Para birimi olarak Euro'yu kullanan Avrupa Birliği ülkesi Letonya'da işgücü/sektör, hizmet (%38,7), sanayi (% 13,8), ulaşım (% 9,6), inşaat (% 8,3), eğitim (% 9,6), tarım (% 7,5), sağlık(% 5,9), kamu yönetimi ve savunma (% 6,6) olarak dağılıyor. Kişi başına GSYH'nın 12.033 Euro olan ülkede büyüme hızı % 2,7, enflasyon % 0,2. İhracat ortakları Litvanya (% 18,4), Estonya (% 11,7), Rusya (% 10,8), Almanya (% 6,9), Polonya (% 6,4) ve İsveç (% 5,5) olan Letonya'nın ihracat kalemleri ağaç ürünleri, petrol yağları, ilaçlar, alkollü içkiler, makine ve aksamı, kimyasallar, mineraller. İthalat kalemleri ise petrol yağları, makine ve teçhizat, mineraller ve ulaşım ekipmanları.