Nuray TARHAN

Uluslararası Para Fonu (IMF), 82 sayfalık 4. Madde Konsültasyon Raporu’nu yayınladı. 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından Türkiye ekonomisinin 2017’de güçlü şekilde toparlandığı belirtilen raporda, “Başlangıçta genişlemeci politikalar garanti edildi ancak artık ekonomi aşırı ısınma belirtileri gösterdiği için bunun sürdürülmesi doğru değil” denildi. Türkiye’nin büyüme oranının global krize rağmen arttığının vurgulandığı raporda, şöyle denildi:

“Cari işlemler açığı ve enflasyondaki artış sürüyor. Para politikası çok gevşek ve kredibilitesi düşük. Bütçe dışı politikaların genişlemeci bir yöntem izlemesine izin verilerek, zor kazanılan mali güvenilirlik riske ediliyor.”

“Ekonomi iç ve dış dengesizliklerle karşı karşıya. Siyasi belirsizlikler sürüyor. Mülteci entegrasyonu da zorlukları artırıyor” denilen raporda, para politikasının daha da sıkılaştırılması ve yapısal reformların iş dünyasında esnekliği artırmaya odaklanması gerektiği vurgulandı. Raporda dikkat çeken bazı başlıklar şöyle:

TL DEĞER KAYBEDİYOR

- Enflasyon: Dünyada düştüğü halde Türkiye’de enflasyon 2003’ten bu yana en yüksek seviyede. Faiz artışı da enflasyonu düşüremiyor.

- Cari işlemler açığı: Geçen yıl milli gelirin yüzde 3.8’i olan cari açık yüzde 5.6’ya yükseldi.

- Finansal piyasalar hassas: Devlet tahvili getirileri Nisan 2017’deki referandumdan sonra düşmeye başladı.

basliksiz-ekonomi

G20’nin enflasyon şampiyonuyuz


TÜRKİYE 2017’de yıllık yüzde 7.4’le G20 ülkeleri arasında sadece büyüme rekoru kırmadı; enflasyonda da yıllık yüzde 10.23’le şampiyon oldu. 20 ülke arasında Türkiye’ye en yakın enflasyon yüzde 5.04’le Meksika’da.